Бум в търсенето на гаражи в София

Липсата на места за паркиране, както и увеличаващият се брой на хората с автомобили в София повишиха търсенето на гаражи и паркоместа през последната година, заяви пред „Труд“ Милена Витанова, мениджър "Партньорства" в отдел "Индивидуални клиенти" в една от големите банки у нас.

„Средно 400 евро на кв. м е цената на закрит гараж в София. Например в жк. „Младост“ 25 кв. м. гараж се предлага за около 10 000 евро, а открито паркомясто се продава по 5000 евро. В столицата се предлагат и по-скъпи гаражи, но цената зависи от местоположението и квадратурата на помещението“, обясни Витанова. По думите й повечето нови жилищни сгради нямат мазета и тавани и хората, които купуват гараж, го използват и с тези предназначения. Според експерта повишеното търсене вдига и цените на този тип имоти, като се очаква тази тенденция да се запази и през следващите години.

Повишено търсене на гаражи и паркоместа отчитат и агенции за недвижими имоти. Проверка на „Труд“ в сайтове за продажба на недвижими имоти показа, че при гаражите цените в столицата започват от 4000 евро и стигат до 34 000 евро в зависимост от района, в който се намират, и от тяхната квадратура. Например една от големите агенции за недвижими имоти продава 13 кв. м гараж в центъра на София на цена от 23 500 евро, а гараж от 80 кв. м, който е за четири автомобила, се предлага за 34 000.

През първото тримесечие на 2016 г. недвижимите имоти в София са поскъпнали със 7-8%, като прогнозата е годишният ръст да бъде поне 5% както в столицата, така и в големите градове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти