Драгомир Стойнев: Ще има предсрочни избори, БСП с готов план за страната преди тях

"Никой вече не се съмнява, че ще има предсрочни избори, но тъй като правителството отказва да прави избори две в едно тази година, те ще бъдат следващата. Една от основните задачи на следващия президент ще е да сформира служебен кабинет.” Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и депутат от ПГ на БСП Лява България Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС.

Според него широко прокламираната от министър-председателя Борисов стабилност не е реална, и случващото се в парламента го показва. Стойнев изтъкна факта, че ГЕРБ са принудени да търсят подкрепа и пазарлъци за всяко свое предложение. Той даде пример с прокараните неприемливи промени в Изборния кодекс, който след обнародване в Държавен вестник, ще се отвори отново за преработка.

„Не виждам стабилност в икономическата сфера, във финансовата сфера - дълговете и дефицитите растат. Да не говорим за това, което се случи в здравеопазването, в социалната политика, в енергетиката. Това правителство е клуб по интереси и всеки министър защитава своята територия, без да се интересува от това, което се случва в държавата като цяло", заяви Стойнев.

Според него БСП е имала период от 2 години, в който трудно е показвала опозиционен характер, не е критикувала ГЕРБ и рядко дори е споменавала името на Борисов- поведение, на което сега е сложен край. Обединението около Корнелия Нинова според него е израз на желанието за промяна и излизане от пасивната позиция в парламента и за връщане на БСП като победител. Първата стъпка ще е предлагането на пакет антимонополни закони, които ще върнат справедливостта на пазара и ще защитят българския потребител.

„Не съм сигурен, че резултатите от предсрочни избори, дори да се проведат сега, са предизвестени с плюс за ГЕРБ”, каза още Стойнев. Според него подкрепата и за правителството, и за министър-председателя в страната не е толкова голяма. Затова БСП започва активно отваряне към страната и „няма да стои в кабинетите на „Позитано””.

Заседанията на новото Изпълнително бюро ще се провеждат в страната и освен партийни въпроси, заедно със структурите и общинските съветници на БСП, ще се изясняват проблемите на отделните региони и ще се дават предложения за политики. Така БСП ще бъде готова с цялостен стратегически план за страната преди изборите. „Няма разговори с АБВ и с най-големия ни противник - ГЕРБ. Немислимо е да се преговаря с хора, с които ни предстои сблъсък. Решения за партньорства няма да се вземат на тъмно и в тесен формат, този път ще се питат директно структурите на партията. Те ще си кажат мнението как ще се явим за президент, а и на следващ етап за предсрочните избори”, категоричен бе Стойнев.

Според него кандидатът на БСП ще обединява нацията, ще бъде достатъчно добре приет и на Изток, и на Запад, ще е кандидатура и на младите и активни хора. На въпроса за бъдещите коалиционни партньорства Стойнев обясни, че той не гледа на коалициите по традиционния начин като математически сбор от партии, тъй като това води отново до затваряне в изчерпващото се статукво.

„БСП трябва да излезе бързо от статуквото, да заличи разделението между себе си и будните, активни граждани и да подаде ръка на гражданското общество", смята Стойнев. Според него БСП трябва да намери своя партньор в гражданското общество и в истинската експертиза на неговите реални организации. „

За нас е ключово и важно да изградим тази програма за страната и с предложенията на гражданското общество. Отказваме да си заравяме главата в пясъка, ще търсим гражданското общество. Там, където има свобода – там има и ляво мислене”, заяви Стойнев.

Коментари

Задължително поле