Обама насърчи свободата на словото във Виетнам

Американският президент Барак Обама насърчи свободата на словото на форум с участието на младежи в Хошимин, предаде БНТ.

"Хората трябва да бъдат оставени да изразяват свободно мнението си", каза той в отговор на въпрос на рап изпълнителка дали правителствата следва да играят по-голяма роля в насърчаването на изкуствата. "Това е част от същността на съвременната култура през 21 век." Изказването бе едно от най-директните и най-личните по темата за човешките права по време на тридневната визита на Обама във Виетнам.

"Правителствата понякога се дразнят от изкуството", каза американският президент. "Но ако опитвате да потискате изкуствата, то мисля, че потискате най-съкровените мечти и въжделения на хората." Около 800 души участваха в днешния форум, като повечето бяха от Инициативата "Млади лидери в Югоизточна Азия" - американска програма, стартирана през 2013 г. от Обама, чиято цел е обменът на лидери на възраст между 18 и 35 години.

Във вторник няколко известни виетнамски дисиденти, които бяха поканени да се срещнат с Обама в Ханой и които в миналото са говорили открито по спорни теми във Виетнам като човешките права и демокрацията, бяха прибрани от виетнамските власти и задържани до отпътуването на американския президент за Хошимин.

На форума президентът на САЩ засегна редица теми, включително за Транстихоокеанското партньорство, търговско споразумение между 12 страни от региона, за което каза, че ще даде икономически тласък на Виетнам и ще осигури защита на работниците и ползи за опазването на околната среда.

Американският президент обсъди и важността на борбата с промените в климата. "Ако страна като Виетнам или Китай, или Индия поеме по същия път на развитие като САЩ, то всички ще се озовем под вода", заяви Обама. "Ние в САЩ трябва да направим повече в тази посока", призна той, "но това се отнася не само за нас, а за всички". Американският президент предупреди, че климатичните промени може да се отразят много тежко на Виетнам.

Обама похвали Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия и изтъкна силните си връзки с региона, тъй като като дете е живял в Индонезия. След днешния форум Обама замина за Япония за срещата на върха на Г-7 и за визита в Хирошима. Той стана третият президент на САЩ, посетил Виетнам, след Бил Клинтън през 2000 г. и Джордж У. Буш през 2006 г.

Двустранните дипломатически отношения бяха нормализирани при Клинтън през 1995 г., две десетилетия след края на американско-виетнамската война. Също днес държавният секретар на САЩ Джон Кери откри в Хошимин първия частен университет във Виетнам. Той определи събитието като бележещо следващия етап на все по-развиващите се американско-виетнамски отношения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят