КЗК обвинява „Енерго-Про Мрежи“ АД и „НЕК“ ЕАД в злоупотреба с господстващо положение

С две отделни Определения Комисията за защита на конкуренцията предяви на „Енерго - Про Мрежи“ АД и на „НЕК“ ЕАД твърдение за извършено нарушение, изразяващо се в възпрепятстване на достъпа до електроразпределителната мрежа на ЕРП, респ. до електропреносната мрежа на НЕК, посредством забавяне процеса на присъединяване на производител на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, съобщава пресцентърът на КЗК.

Производството установи, че поведението на „Енерго - Про Мрежи“ АД и на „НЕК“ЕАД, изразяващо се в продължително водене на преговори помежду им, във връзка с подписването предварителен договор за присъединяване на обекти на ЕРП към електропреносната мрежа, е довело до забавяне в хода на процедурата за присъединяване на ФвЕЦ „Орлова могила“ и в крайна сметка до недопускане на клиент до електроразпределителната и електропреносна мрежи на господстващите предприятия за продължителен период от време.

Взимайки предвид динамичната перспектива в сектора, КЗК е направила заключение, че ефекта от поведението на електроразпределителното и електропреносното дружества следва да бъде определен като антиконкурентен. Ефектът върху производителите в конкретния случай е директен, а този към крайните ползватели на електрическата енергия – косвен.
Определението не подлежи на обжалване.

Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката, имат право в 30-дневен срок да представят писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика