Плевнелиев ден след 24 май: България е горд и активен член на Международната организация на франкофонията

Снимка: Сайта на Президентството

България е горд и активен член на Международната организация на франкофонията, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на работна среща с генералния секретар на МОФ Микаел Жан, която е на посещение у нас.

Росен Плевнелиев даде висока оценка на поставените пред организацията цели и постигнатите резултати в служба на мира, демокрацията и човешките права и свободи. Президентът и генералният секретар на МОФ изразиха готовност за съвместни действия в рамките на организацията за подобряването на достъпа до образование, превенцията на радикализацията и социалното изключване при младите хора.

„Светът е изправен пред голям брой предизвикателства. Само заедно и обединени можем да възстановим баланса“, каза Плевнелиев по време на разговора.

Държавният глава и Микаел Жан споделиха и позицията за необходимостта от засилване на търговско-икономическото сътрудничество между държавите членки на МОФ. България работи за засилване на икономическите си връзки с Африка и членството в Международната организация на франкофонията разкрива възможности за нови партньорства, посочи президентът Плевнелиев.

Генералният секретар на МОФ придружи държавния глава на празничното шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Президентът обърна специално внимание на огромното значение на празника за българската нация.

„България е една от държавите, които най-рано са развили своя собствена азбука“, припомни президентът.

По време на разговора президентът изрази надежда Международната организация на франкофонията да подкрепи българската кандидатура за поста на генерален секретар на Организацията на обединените нации Ирина Бокова.

Коментари

Задължително поле