Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Словакия твърдо против джендъризма Ще приемем отделно законодателство за борба с насилието над жени, обеща премиерът Фицо

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Екатерина Михайлова: Георги Първанов може да има максимум два мандата като президент

Екатерина Михайлова от ДСБ заяви пред БТВ, че според основния закон Георги Първанов може да е президент максимум два мандата.

“Казусът се появи, след като Първанов изтъкна, че Конституцията му позволява да се кандидатира отново за „Дондуков” 2, макар самият той да не отговори директно на въпроса дали ще се впусне в президентската надпревара през есента”, допълни Михайлова.

„В чл. 95 е казано, че не може президентът и вицепрезидентът да бъдат преизбирани на същата длъжност за още един мандат. Според мен е доста ясно, че става въпрос максимум за два мандата”, отбеляза Михайлова.

„Чувам различни становища това преизбиране дали е свързано с последователност или не, влизаме в едно граматическо тълкуване, но следва да видим и волята на законодателя, а тя от Великото Народно събрание е именно да се ограничи с два мандата. Излизайки от една тоталитарна система, това е била волята на законодателя”, категорична беше тя.

„Ако те бяха толкова сигурни в това, което говорят, мисля, че щяха да са попитали Конституционния съд. Струва ми се, че това е част от кампанията”, каза още Екатерина Михайлова.

Според нея също така част от промени в Изборния кодекс са противоконституционни. “Правото не може да стане задължение през закона, трябва да се направи промяна в Конституцията. Вместо да се прави дерегистрация, крайно време е да се направи активна регистрация, което е много по-добро решение”, изтъкна тя.

“По-големият въпрос не е дали ще ме задължат да гласувам, а да ме мотивират да гласувам”, категорична беше Михайлова.

„Във вида, в който беше приет Изборният кодекс, има ограничения за българите в чужбина, защото най-малкото беше направена диференциация за това кой къде и как ще гласува, което не трябва да се прави. Казано е, че всички имаме равни права, където и да се намираме и не може да ни делят по континенти”, посочи още тя.

По думите й в крайна сметка част от българските граждани, които постоянно пребивават в Турция, ще дойдат в България да гласуват и никой не може да им забрани това.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.