Спипаха 400 литра нелегален алкохол в къща в Поликраище

Има риск от разхлабване на фискалната политика

Задържаха младеж, пребил жена от Елена

Неправоспособен и пиян водач карал мотор без номера

Проф. Георги Рачев: Катастрофалните сценарии за климата не се потвърждават, но продължава бавното затопляне В Черно море толкова високи температури не са регистрирани от 40 години, каза климатологът

На 79-годишна възраст почина Жорж Ганчев

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Григор Димитров падна с още 4 места в световната ранглиста Това е най-лошото класиране за българина от 28 май 2012 г.

Руски изтребител летя в близкия комсос (ВИДЕО)

Изтича срокът за подаване на заявления за АЕЦ „Белене“

Каква е разликата между добрия и страхотния адвокат?

Румяна Арнаудова: Мартин Трифонов е убил детето с камък

Датският премиер: Идеята да продадем Гренландия на САЩ е абсурдна

Семейство с деца излетя от пътя заради коне в Благоевград

Възстановено е движението по столичния булевард „България“

Екатерина Михайлова: Георги Първанов може да има максимум два мандата като президент

Екатерина Михайлова от ДСБ заяви пред БТВ, че според основния закон Георги Първанов може да е президент максимум два мандата.

„Казусът се появи, след като Първанов изтъкна, че Конституцията му позволява да се кандидатира отново за „Дондуков” 2, макар самият той да не отговори директно на въпроса дали ще се впусне в президентската надпревара през есента“, допълни Михайлова.

„В чл. 95 е казано, че не може президентът и вицепрезидентът да бъдат преизбирани на същата длъжност за още един мандат. Според мен е доста ясно, че става въпрос максимум за два мандата”, отбеляза Михайлова.

„Чувам различни становища това преизбиране дали е свързано с последователност или не, влизаме в едно граматическо тълкуване, но следва да видим и волята на законодателя, а тя от Великото Народно събрание е именно да се ограничи с два мандата. Излизайки от една тоталитарна система, това е била волята на законодателя”, категорична беше тя.

„Ако те бяха толкова сигурни в това, което говорят, мисля, че щяха да са попитали Конституционния съд. Струва ми се, че това е част от кампанията”, каза още Екатерина Михайлова.

Според нея също така част от промени в Изборния кодекс са противоконституционни. „Правото не може да стане задължение през закона, трябва да се направи промяна в Конституцията. Вместо да се прави дерегистрация, крайно време е да се направи активна регистрация, което е много по-добро решение”, изтъкна тя.

„По-големият въпрос не е дали ще ме задължат да гласувам, а да ме мотивират да гласувам“, категорична беше Михайлова.

„Във вида, в който беше приет Изборният кодекс, има ограничения за българите в чужбина, защото най-малкото беше направена диференциация за това кой къде и как ще гласува, което не трябва да се прави. Казано е, че всички имаме равни права, където и да се намираме и не може да ни делят по континенти”, посочи още тя.

По думите й в крайна сметка част от българските граждани, които постоянно пребивават в Турция, ще дойдат в България да гласуват и никой не може да им забрани това.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.