Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

БСП иска да атакува в КС държавните заеми за общините, само който се помолел на премиера, щял да получи финансиране

„БСП лява България“ ще търси подкрепата и на други парламентарни групи, за да сезира Конституционния съд (КС) за новата законова разпоредба, според която общините ще могат да теглят безлихвени заеми от държавния бюджет, ако изпитват финансови затруднения, депутатът от левицата Георги Търновалийски пред БНР.

„Ние ще разговаряме с други парламентарни групи, за да може да бъде атакуван този текст в Конституционния съд. От трибуната беше казано, че общините, които отговарят на критериите и трябва да бъдат финансово оздравявани, са няколко – може би пет-шест. Тогава, след като те са толкова малко, защо е нужно да правим изменения в Закона за публичните финанси, с което изменяме цялата философия на закона“, попита Търновалийски.

Той посочи още, че никъде в новите законови текстове няма предвидени разпоредби за превенция, за да не се стига до такова финансово положение в общините. „Общината стига до положение на нужда от финансово оздравяване и нужда от такъв безлихвен заем, който за държавата не е безлихвен. Този ресурс, който е скъп за държавата, ще се ползва от общините, които са недисциплинирани, но в същото време липсва анализът кои общини имат нужда от такова подпомагане“, обясни Търновалийски.

„Само тези, които отидат при премиера и при министъра на финансите и се помолят, ще получат тези средства, а не тези, които имат проект, които имат план, които имат нужда“, прогнозира депутатът от БСП.

Левицата ще подкрепи предложението на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок да стартира процедурата за избор на нов състав на Комисията за финансов надзор, съобщи още Георги Търновалийски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.