БСП иска да атакува в КС държавните заеми за общините, само който се помолел на премиера, щял да получи финансиране

"БСП лява България" ще търси подкрепата и на други парламентарни групи, за да сезира Конституционния съд (КС) за новата законова разпоредба, според която общините ще могат да теглят безлихвени заеми от държавния бюджет, ако изпитват финансови затруднения, депутатът от левицата Георги Търновалийски пред БНР.

"Ние ще разговаряме с други парламентарни групи, за да може да бъде атакуван този текст в Конституционния съд. От трибуната беше казано, че общините, които отговарят на критериите и трябва да бъдат финансово оздравявани, са няколко – може би пет-шест. Тогава, след като те са толкова малко, защо е нужно да правим изменения в Закона за публичните финанси, с което изменяме цялата философия на закона", попита Търновалийски.

Той посочи още, че никъде в новите законови текстове няма предвидени разпоредби за превенция, за да не се стига до такова финансово положение в общините. "Общината стига до положение на нужда от финансово оздравяване и нужда от такъв безлихвен заем, който за държавата не е безлихвен. Този ресурс, който е скъп за държавата, ще се ползва от общините, които са недисциплинирани, но в същото време липсва анализът кои общини имат нужда от такова подпомагане", обясни Търновалийски.

"Само тези, които отидат при премиера и при министъра на финансите и се помолят, ще получат тези средства, а не тези, които имат проект, които имат план, които имат нужда", прогнозира депутатът от БСП.

Левицата ще подкрепи предложението на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок да стартира процедурата за избор на нов състав на Комисията за финансов надзор, съобщи още Георги Търновалийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси