Вижте как Янтра заля Велико Търново

Повече от 10 часа състоянието на река Янтра се следи от служители на Община Велико Търново, Районна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Районно управление на полицията. Постоянно се обхождат шестте точки, отредени за измервания. През цялата нощ екипите държаха постоянна връзка с градоначалника на старата столица. Непрекъснато се следи нивото на Янтра и в Габрово, откъдето приижда водната маса.

Покачването на нивото на Янтра е започнало в сряда вечерта заради проливни дъждове в Габрово и региона. На територията на община Велико Търново е отчетен ръст от 30-40 сантиметра на всеки час и половина. Към 6 часа в четвъртък нивото на Янтра е около 5,70 метра при критична стойност 6,50 метра.

В четвъртък по обяд валежите във Велико Търново спряха. Нивото на река Янтра в града бе 5,7 метра, но тя не е излязла от речното легло. За щастие придошлите води не стигнаха критичното ниво от 6,5 метра. Обстановката обаче бе напрегната и бе под постоянен контрол. Кметът на старата столица Даниел Панов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, шефът на пожарната комисар Красимир Кръстев и екипи от огнеборци часове наред правиха обходи в кварталите "Чолаковци" и "Асенов", "Света гора", около църквата "Св. 40 мъченици".

"Няма наводнени къщи и пострадали хора. Около 3 часа в нощта срещу четвъртък кметът Даниел Панов свика по спешност кризисния щаб, тъй като около 23 часа водите на Янтра започнаха заплашително да се покачват.Причина за повишаване на нивото са високите води на Янтра в Габровско след обилните валежи през последните дни", обясниха от общинската управа в болярския град.

Направен бил нощен обход по ниските места на града, тъй като в случай, че реката премине критичните 6,5 метра е имало реална опасност от наводняване на къщите по поречието и.

"Имахме готовност за евакуация на хората. В Габрово валежите обаче спряха и Янтра започна да спада.Частично бяха залети улици в великотърновските села Шемшево и Леденик, както и пътят, който свързва двете населени места. Общественият транспорт е пренасочен по обходен маршрут", информираха от кметството в старата столица.

От Националния военен университет "Васил Левски" е изискано отпускането на специализиран камион. При нужда, курсанти от НВУ също бяха в готовност да помагат на хората, които живеят покрай Янтра. Дежурните екипи бяха взели предаварийни мерки.

По-сериозна бе ситуацията в Община Горна Оряховица, където към 17 часа в сряда падна пороен дъжд. Само за час над железничарския град се изсипаха 20 литра на кв.м. Улиците се превърнаха в кални реки, тъй като шахтите не можеха да поемат огромното количество вода. В четвъртък сутринта екипи на пожарната са отводнявали къщи в Долна Оряховица и в селата Янтра и Стрелец. Няколко къщи и в стражишкото село Виноград също са се наводнили и пожарникарите са работили там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини