Разследването срещу Ценко Чоков се води от 2 месеца - уличаващи СРС-та, открити пари, разпитани свидетели

"Разследването срещу Ценко Чоков е образувано преди 2 месеца и активно са събирани доказателства. Спрямо групата са прилагани СРС-та. Акцията е била предварително планирана. Извършени са близо 50 претърсвания изземвания и обиски, за повечето от тях е взето предварително разрешение от съдия", съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитират от БНТ.

Безпрецедентно - по предварителна молба на прокуратурата в Галиче са отишли 2-ма съдии от Специализирания съд, пред които на място се разпитват свидетели, каза още Арнаудова.

Засега от прокуратурата не казват за колко случая се разследва групата и какви са те. Данни за започване на разследването са дошли както от ревизията на стари преписки, така и по-скорошни сигнали срещу Чоков, синовете му и техни приближени.

В рамките на 24 часа прокуратурата ще прецени кои от дванайсетте задържани ще бъдат обвинени и ще се поиска постоянен арест. Самият Чоков вероятно ще бъде привлечен като ръководител на престъпната група.

Проверява се дали последните палежи имат връзка с дейността на групата, но от Арнаудова е категорична, че те не са повод за акцията в Галиче, която е била планирана отдавна.

"Има струпване на повече от един случай, касае се за трайно установена престъпна практика. Има свидетелски показания, писмени доказателства и в момента, по време на претърсванията са иззети голямо количество документи и телефоните на заподозрените за участие в престъпната група. Намерени са пари. Така че имаме и писмени и веществени доказателства, които ни дават основание да приемем, че се касае наистина за организирана престъпна група, която е действала на територията на Галиче.", каза още Арнаудова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право