Петър Славов - Гражданското острие

Петър Славов е сред най-дейните депутати в 43 НС. Под десетки законопроекти стои неговият подпис. Той и колегите му от гражданската квота на Реформаторския блок са по-скоро самостоятелна група. Много преди ДСБ да излязат в опозиция, те действаха по съвест и не подкрепяха всяко предложение на управляващите. Това не значи, че нямат успехи - смяната на старата КЗК с изцяло нова, промените в Закона за достъп до обществена информация. Последният е, че регионалната комисия прие еднодневните и 3-месечните винетки.

Славов казва, че е оставил юридическата си кариера и е станал депутат, защото така е трябвало. „Трябваше, защото така реално нещата могат да се променят към по-добро. На всички е ясно, че необходимо да подредим държавата. Ако искаме да го направим, на всеки ще се наложи да се ангажира много по-сериозно“, обяснява пред „Труд“ народният представител.

Категоричен е, че опитва да помогне. Фактът, че често оглавява класацията на задалите най-много питания и въпроси в зала, обяснява с начина си на работа: „Просто така се получава. Много хора ми пишат - във фейсбук, и по други канали и аз поставям техните въпроси в зала. Единственото условие, което поставям, е питането да не е в частен интерес. Личното не трябва да се прокарва чрез заемана публична длъжност.“

Сред колегите му е трудно да се намери лошо мнение за неговата работа. Макар че е депутат за пръв път, за малко повече от година и половина Петър Славов е успял да получи уважението и на „противниците“ от БСП. Не се срамува да търси подкрепа за законопроектите, които внася с колегите си от „дясно“, и в редиците на левицата.

„Сещам се за един добър законопроект, който сме внесли - за дарителството на храни от търговците (да бъдат освободени от ДДС храните, които търговските вериги даряват на бедните - б.а.). До момента имаме подкрепа от Патриотичния фронт, но аз непрекъснато питам БСП: „Вие нали сте социална партия, защо не подкрепите текстовете?“ Трябва да се търси парламентарна подкрепа за всяко добро нещо“, казва депутатът.

От сегашната си позиция си спомня, че не е очаквал да влезе в парламента след изборите през 2014 г. Причината - той бе на четвърто място в листата в 23 МИР. Преди него бяха Божидар Лукарски, ген. Атанас Атанасов и Корман Исмаилов. Но Славов влезе. Дори получи значително повече лични преференции от третия - близо 2000.

„Всичко се случи благодарение на подкрепата, която получих от хората, с актуалните теми, които още тогава поставяхме - за гражданското участие във властта. След това с разкритията за „Южен поток“ и схемите на кабинета „Орешарски“ в енергетиката. Този голям обем работа вдигна целия резултат на Реформаторския блок. И позиции, които бяха по-назад в листите, като моята, се оказаха избираеми“, припомня Славов.

Признава, че макар и рядко, му е хрумвало да напусне парламента, но бързо е прогонвал тези мисли. Твърди, че е поел ангажимент към хората, гласували персонално за него, и трябва да го изпълни докрай, а когато изтече мандатът му, тогава ще решава какво да прави. И споделя: „В НС се чувствам достатъчно добре и на място. Всеки ден се опитваме да променим нещата. Това, за което съм се ангажирал и за което са ме подкрепили преференциално доста хора, се надявам, да го правя добре.“

Депутатът се надява, че с колегите му ще успеят да променят законодателството към по-добро. Дава пример с последните промени в Закона за пътищата, минали в парламентарната комисия по регионално развитие в сряда. Тогава бе прието да има всекидневни и 3-месечни винетки,а годишната да важи 365 дни от датата на купуването й.

„Преди няколко месеца законопроектът не мина в първоначалния си вид и тогава не ни послушаха. Но ние седнахме и написахме нов, потърсихме подкрепа в парламента. Намерихме я и има шанс да я получим и в пленарната зала“, казва Славов.

Резюмира ролята си в парламента така: „Като адвокат водех дела по Закона за достъп до обществена информация и по други казуси, които позволяват на обществото да влияе повече. Именно това е ролята на закона - да защитава обществения интерес, да дава възможност на гражданите да влияят върху политиката и обществените процеси.“

За управляващите, опозицията и диалога

Депутатът се смее на въпроса дали е в опозиция или подкрепя управляващите:

„Обичам да казвам, че ако едните са в опозиция, а другите са проуправленски и комформистки настроени и изпълняват каквото им се каже, тогава ние, депутатите от Гражданския съвет на РБ, се опитваме да защитаваме гражданската позиция. В една ситуация това може да означава, че човек трябва да се държи опозиционно, а в друга - да подкрепи даден законопроект, внесен от правителството, просто защото е полезен.“ Категоричен е, че винаги трябва да има диалог: „Смисълът на един парламент е депутатите да си говорят. Но има и такива, които защитават чисто лобистки и корпоративни интереси, С тях разговорите са безсмислени.“

Другите за него

Сериозен и ангажиран млад човек

Той е един от най-добрите специалисти в търговското и облигационното право. За отличната му работа като депутат допринася и другото му висше образование, което е икономическо. Петър е отговорен, коректен и почтен. Ако трябва да го определя с две думи - сериозен и ангажиран млад човек. Затова е и сред най-работещите депутати.

Кети Бозукова, главен секретар на Съюза на юристите в България

Има мисия за по-добра България

За Петър Славов мога да кажа, че е сериозен и много работещ човек, който има мисия. Мисията е по-добра България. Ще се радвам много, ако има повече депутати като него. Работим заедно и впечатленията ми са отлични.

Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок

Силен дебют на политическата сцена

Направи много силен дебют на политическата сцена. Той е човек, който има респект към правото. Законодателните му предложения са много добре премерени, издържани и мотивирани, поднесени с дозирана емоция. В парламентарния контрол има много интересни попадения. Славов поема много голям морален ангажимент, защото има и значение кой говори от трибуната. Затова и трябва да бъде много внимателен.

Проф. Снежана Начева, бивш конституционен съдия

Въпросите му са на избирателите

Радвам се на политическата и законодателната му активност. Тя е с позитивна насоченост и е свързана с желанието да се свърши конкретна работа, а не просто да се задават въпроси. Освен това провежда много срещи с избиратели и така неговите въпроси всъщност в голямата си част са техни. Така решава проблемите им.

Вили Лилков, депутат от РБ

Коментари

Задължително поле