МОН окончателно отряза европейското финансиране на студентите от “неприоритетни” специалности

В писмен отговор на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева до депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, се казва, че МОН окончателно отрязва европейското финансиране на студентите от т.нар. “неприоритетни” специалности.

Студентите по икономика, право, психология и медицина няма да могат да се възползват от новата европейска програма “Наука и образование за интелигентен растеж”.

"През последните пет години студентите по професионално направление “Икономика” са се увеличили с 4%, по професионално направление “Право” със 17%, по професионално направление “Психология” с 21%, а професионалните направления от медицинските науки с 60 на сто", посочва Кунева.

"В същото време студентите по педагогика са намалели с близо една четвърт на фона на данните, че през следващите 10 години над 45 000 учители ще навлязат в пенсионна възраст. С 23% на сто е намалял приемът на студенти по “Електротехника”, с 26% по “Енергетика”, с 30% по “Архитектура” и с 36% по "Химия". Ако сега не предприемем действия за увеличаване на броя на студентите по педагогически специалности, след години ще имаме недостиг на кадри във всички сфери", допълни още министърът на образованието и науката.

Коментари

Задължително поле