На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Първанов, или третата стомна за вода

Президентът два мандата Първанов вероятно няма никакво намерение да се кандидатира за трети мандат като държавен глава. Най-малкото защото всички тълкувания на конституцията от компетентни юристи досега сочат в обратната посока – два мандата стигат. Но знае ли човек?

По принцип от създаването на партиите до сега партийните пауни винаги разперват опашки предизборно, за да бъдат медийно забелязани и отбелязани.

Георги Първанов никъде и никога досега не е обявил, че ще се кандидатира за президент. Но пуска мокри фитили в тази посока. Той прие с резервирано удоволствие участието на Ивайло Калфин в изпълнителната власт и така се обозначи с една степен над патриотите, които не поискаха власт, но поставяха условия.

Месец след месец Първанов се опияняваше от успехите на Калфин и сочеше АБВ за носител на социалното в кабинета, въпреки че социалното се определя от бюджета, определено десен, с който и Калфин, и лидерът на АБВ охотно се съгласиха.

И когато Калфин беше обявен за най-успешния министър в правителството на Борисов от самия Първанов, тот же самый Пырванов реши да напусне управлението, когато замириса на избори.

Големият парадокс, който Първанов не може да обясни и обоснове, е, че Калфин, изпълнявайки партийна поръчка, напусна с достойнство кабинета, хвалейки Борисов. И си спести определенията за „гениалния” ход на Първанов. Просто си замълча.

После Първанов взе да чертае профила на бъдещия президент и от него все по-малко и по-малко личи физиономията на бившия БСП партиен лидер.

Може би той смята, че Корнелия Нинова и цялото ръководство на БСП ще се вържат на предварително демонстрираната активност и опит за водене на хорото?

Глупости, точно сега за БСП е важно да покаже самостоятелност и независимост и да пооближе раните от коалицията с ДПС. И никога няма да приемат кандидатпрезидентска фигура, свързана с АБВ, защото в противен случай ще излезе, че нямат кадри и отново търсят донори отвън.

Единствената цел на Първанов в момента е да консолидира самото АБВ след противоречията между партийното ръководство и парламентарната група. И още – да забави емоционалния подем в БСП срещу спихналия се ентусиазъм в АБВ след наложеното отгоре напускане на властта.

Калфин може да е войник на партията, но не е редник. Получава се следният парадокс – и министрите вдясно (Петър Москов), и тези от левоцентристкия спектър (Калфин) дадоха ясен знак – всеки посвоему, че предпочитат Борисов пред собствените си партии.

Калфин няма да се кандидатира, или по-точно – не би приел номианцията за кандидат-президент. За него това е извървян път и краят на пътеката е известен. Неговият поглед е насочен нагоре и на Запад, към Брюксел. Той е достатъчно успешна политическа фигура, за да бъде още под крилото на Първанов и достатъчно компетентен експерт, за да има самостоятелен път.

Партийният ботуш на Първанов-Петков, с който двамата апаратчици стъпиха на врата на парламентарната си група, не остана незабелязан. В ГЕРБ коментираха, че колегите им по депутатска банка са интелигентни хора, с които винаги можеш да водиш смислен диалог и да постигнеш ако не съгласие, то поне да получиш разбиране.

Не остана незабелязан и ходът на Калфин, който си подаде оставката незабавно, без да чака партийното решение от миналата неделя. Запознати с процесите вляво са категорични, че по този начин вицепремиерът е предотвратил опит на Първанов да се пазари с Борисов няколко дни до конгреса.

И неслучайно премиерът уволни всички, свързани с АБВ, ден след декларираното оттегляне на партията от управлението.

В момента имаме един самонадеян Първанов, един ехиден Румен Петков, един разочарован Калфин и една объркано-потисната парламентарна група.

Имате също така една нахъсана Корнелия Нинова и цяло ИБ на БСП, което недолюбва бившия си президент.

Вратата, която изглежда открехната, в един момент може да се окаже залостена. А както сочи практиката – историята винаги се повтаря като фарс. Особено след два мандата. Или приказката за третата стомна за вода.

Тънки сметки

Покрай президентските избори Първанов може както да укрепи партията си, така и да я съсипе тотално. Самият той знае, че не може да спечели трети мандат, но целта му е да събере достатъчно гласове за търговия на балотажа. Затова се оглежда както към персоналния си съюзник ДПС, така и към „Народен съюз“. Тънката сметка е, че ако се представи добре на тези избори, би имал шанс и на парламентарните. А ако стане обратното?

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.