Бинали Йълдъръм - Новият велик везир

Турският президент Реджеп Ердоган извърши силова рокада на кабинета си преди седмица, в резултат на която се сдоби с нов „велик везир“ - Бинали Йълдъръм, който замени на премиерския пост прекалено прогресивния за вкусовете на държавния глава Ахмет Давутоглу. За противниците на президента новото назначение е още една стъпка към доживотното окопаване на Ердоган във властта. За всички други Йълдъръм е новото лице на Турция.

Бинали Йълдъръм, 27-ият премиер на 65-ото правителство на турската светска държава, създадена от Мустафа Кемал, е действащият лидер на Партията на справедливостта и развитието (АКП) и се смята за един от най-приближените на президента Ердоган. Роден на 20 декември 1955 г. в Източен Анадол, „Синът на Али“ Йълдъръм е сред най-устойчивите апаратчици на АКП - в крайна сметка е министър на транспорта, морските връзки и комуникациите от 2002 г. насам (с номинални прекъсвания), когато партията на Ердоган превзема властта. За кратко е и личен съветник на държавния глава между 2014 и 2015 г. Официално поне. Иначе с Ердоган са „заедно“ още от началото на 90-те години, когато сегашният държавен глава е кмет на Истанбул, а Йълдъръм ръководи компанията за морски маршрутни таксита на мегаполиса. Някой би го нарекъл турския „Вилхелм Краус“, неотдавнашния наш транспортен министър, макар и мащабите да са доста различни. Между 1994 и 2000 г. Йълдъръм превръща компанията в най-голямата в света за времето си, оперираща десетки фериботни терминали между европейския и азиатския бряг на Истанбул. Дипломиран в областта на морската безопасност, през 1999 г. директорът на истанбулските фериботи получава международно признание - медал за заслугите му в модернизирането на морския транспорт. Същата година приемникът на Ердоган като истанбулски градоначалник - Али Мюфит Гуртуна, го освобождава от поста заради съмнения в злоупотреба със служебно положение.

За времето, в което фамилията Йълдъръм управлява транспорта в най-големия турски град, около тях са създадени най-малко 17 различни компании, пряко обвързани с пренос и превоз на стоки. Малкото останали опозиционни турски медии настояват, че на името на новия премиер и неговите близки има регистрирани близо 30 плавателни съда, сред които и луксозни суперяхти. Снимки на сина Еркан, щракнат в казино в Сингапур, се появиха преди месец. Младият наследник настоя, че е бил „подведен“ да играе покер, защото не познавал правилата на играта. Лидерът на основната кюрдска партия Сезгин Тарикулу внесе през март 2014 г. в парламента на Турция предложение за създаване на парламентарна комисия за разследване на източниците на забогатяване на фамилията Йълдъръм. Разбира се, депутатите от АКП блокираха предложението и до осветляване не се стигна. В крайна сметка хората са казали - богатството не е порок, стига да не е ясно откъде идва.

Когато през 2000 г. Ердоган създава АКП, Йълдъръм е сред основателите на партията и познанството му с бъдещия турски лидер бързо го превръща в незаменим кадър. Две години по-късно партията щурмува управлението и печели най-много гласове. Йълдъръм заема поста министър на транспорта, назначен от отшумелия вече бивш премиер и президент Абдуллах Гюл. След трагичен железопътен инцидент през 2004 г. по високоскоростната линия Анкара - Истанбул, който отнема живота на 41 души и ранява над 80, пресата и обществото настояват за оставка на Йълдъръм. Министърът подчертава, че не е човек, „който бяга от проблемите“, няма да напусне поста, и обвинява за инцидента работниците, изграждали високоскоростната отсечка по одобрен от него проект. Различни публикации години по-късно доказват, че Йълдъръм е бил пряко обвързан с част от ръководството на турските държавни железници, включително директора Сюлейман Караман, с когото произхождат от едно и също анадолско село, но явно не е хванало дикиш. Известен през годините като „премиерът в сянка“, Бинали Йълдъръм е новото лице, „велик везир“ на турската държава - за добро или за лошо - както и на плановете на Реджеп Ердоган да влезе в историята като неосултан на Турция.

Съпругът на забулената жена

Турски медии публикуваха през 2005 г. кадър, в който съпругата на Йълдъръм седи на маса отделно от него по време на официална среща. Опозицията обвини бившия истанбулски управник в опит за демонстративно въвеждане на нов социален ред (ислямския). Години по-късно на среща на випуска си,Йълдъръм разказва, че когато е избирал висшето училище, което е завършил - Истанбулския технически университет, странял от седящите заедно момчета и момичета, за да не го хлъзнат по „грешната пътека“.

ЗА НЕГО

Ключов играч

Номинацията на Бинали Йълдъръм идва във важен момент не само за Турция, но и за Европа. Това е ключов етап от развитието на отношенията между ЕС и Турция. Очакваме да продължим съвместната си работа по прилагането на всички аспекти на общото си сътрудничество, договорени по време на срещата на върха през ноември 2015 г. и 18 март.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външна политика

Заместник-шериф на Ердоган

Йълдъръм може спокойно да се превърне в последния министър-председател на Турция. Той ще е просто заместник-шериф на Ердоган в новата президентска система, която той се опитва да изгради. Той е още една перспектива за засилване на хватката върху властта.

Турският политолог Гьокан Бачък пред телевизия „Франс 24“

Турция няма да влезе в ЕС десетилетия

Нека бъда абсолютно точен с вас. Не смятам, че приемането на Турция в ЕС е близо. Не смятам, че ще се случи в следващите десетилетия. Ако погледнете фактите, ще видите, че е необходимо единодушие в ЕС - а Франция вече обяви, че ще проведе референдум.

Британският премиер Дейвид Камерън пред парламента

Кръстникът на истанбулската мафия

По време на разследване през 2013 г., прекъснато с натиск от страна на правителството, Бинали Йълдъръм е посочен за „кръстник“ на мафиотската организация, която гравитира около президента Ердоган. Според съдебните документи новият турски премиер е използвал различни форми на изнудване срещу водещи бизнесмени в страната.

Публикация в турския опозиционен сайт „Волтер“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи