Г-7 подклади санкционната война между Запада и Русия

Барак Обама декларира пред немски журналист, че всички лидери от Г-7 обичали канцлера Ангела Меркел. Снимка АФП

“Брекзит” щял да е катастрофален за глобалната икономика

Лидерите на Г-7 обявиха в края на срещата си в Япония вчера, че в края на юни действието на икономическите санкции срещу Русия трябва да бъде удължено.

“Санкциите могат да бъдат отменени само при пълно изпълнение на ангажиментите на Москва - прилагане на минските мирни споразумения и признаване на суверенитета на Украйна”, се казва в комюникето от форума в Исе-Шима. В него дори бе изразена готовност за въвеждане на още по-тежки мерки, “ако се наложи”.

“Не мисля, че подобни решения биха имали положителен ефект върху глобалната икономика и върху международното положение като цяло”, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. А премиерът Дмитрий Медведев се разпореди да бъдат подготвени контрамерки: “Ще имаме готовност да удължим ембаргото за внос на селскостопански и други хранителни продукти от ЕС не само с година, а чак до края на 2017-а!”

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се опита да спре ескалацията, обещавайки, ако Русия покаже напредък до края на юни, санкциите да започнат стъпка по стъпка да отпадат.

В Япония лидерите на Г-7 се произнесоха и по евентуалното излизане на Великобритания от ЕС. Според тях то би имало катастрофални последствия за глобалната икономика. Те обявиха и мигрантската вълна в ЕС като глобален проблем и се зарекоха да го решават чрез изкореняване на причините за него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия