Ген. Иван Бояджиев: Най-вероятната причина за взрива в „Арсенал” е човешка грешка

Най-вероятната причина за взрива в „Арсенал” е човешка грешка, при работа с взривни вещества, подобни инциденти са неизбежни. Това каза пред „Фокус” ген. Иван Бояджиев, експерт по национална сигурност и антитероризъм, във връзка с поредния трагичен инцидент в завод „Арсенал” от снощи.

По думите му, най-вероятната причина за инцидента е човешка грешка при пресоването на взривното вещество хексоген. „Арсенал” взеха и взимат непрекъснато добри мерки за защита на работниците, но за мен в такива производства не може да няма грешки, каквито и да бъдат те”, коментира ген. Бояджиев.

„Това са нещастни случаи, свързани с производството. Който се плаши от това, не трябва да работи в тази сфера”, допълни той. „Тези производства в цял свят се съпътстват от трагични случаи. Това са нещастни, трагични случаи, които не винаги могат да се избегнат. В този вид промишленост не може да има 100 % сигурност, това е както при тероризма – 100% сигурност няма. Никой не може да предостави такава сигурност. Ние се стремим да добием някаква сигурност – максимална, но колко процента е тя не може да се каже и е много трудно да се знае предварително и да се предвидят някои нещастни случаи като този”, посочи още експертът.

„За мен това е нещастен случай, но самите ръководители на предприятието трябва да видят какво точно е станало – дали е техническа грешка на съоръжението, или на работника”, отбеляза той като допълни, че за него по-скоро става въпрос за грешка на работника.

По думите на ген. Бояджиев, единственият начин един човек да избегне подобен риск, е като не се работи в тази сфера. „Това е единственият начин. Работи ли се в тази сфера, където и да е, независимо дали се правят снаряди, патрони, само барут или взривни вещества, такива трагични случаи са неизбежни”, заяви той, като допълни, че не рядко до инциденти във взривните заводи се стига и заради недостатъчна тренираност от страна на работника. „Това са неизбежни, трагични ситуации, при които е много трудно да кажеш, че някой е виновен”, каза още ген. Бояджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини