Ирина Бокова: В началото на сирийската криза не бяхме взимани на сериозно

"Трябва да отбележа, че в началото на сирийската криза не бяхме взимани на сериозно, когато критикувахме разрушението". Това заяви Ирина Бокова пред Reuters, цитирана от "Фокус".

"Сега мисля, че хората виждат каква е опасността. Знам, че не е лесно, но сега всички приемат сериозно разрушението на наследството и културата като част от стратегията на екстремистите“, коментира още Бокова.

Бокова е подчертала, че на властите им е отнело доста време, за да дадат отговор, който да съответства на значението на постъпките на екстремистите.

"Подобни групи се опитват да си проправят път, за да могат да преследват малцинствата и да консолидират властта си чрез „културно прочистване“, като унищожават следите от други култури", посочва още Бокова по време на интервю в Кабул.

Международната общност трябва да намери адекватен отговор на разрушението на културното наследство, след като светът стана свидетел на унищожение на древни обекти в Сирия и Мали от страна на крайните ислямисти. Това е заявила генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова", завършва генералният директор на ЮНЕСКО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят