Борисов: Няма пробив на границата, няма държава с по-бърза реакция

"Няма пробив на българската граница, заяви премиерът Бойко Борисов след свиканото от него спешно заседание в Благоевград по повод заловените вчера две големи групи нелегални мигранти.

Благодарение на добрата стиковка на МВР и армията и ученията на "Кулата" отпреди месец, за по-малко от час са били неутрализирани и двете групи мигранти, обясни Борисов, цитиран от "Дарик".

В двете групи е имало предимно жени и деца, като по-голямата е наброявала 56 души и е била върната обратно на гръцка територия. Другата група също ще бъде върната в Гърция, но това ще стане след приключване на досъдебните производства.

"В Европа няма друга държава, която да е реагирала толкова бързо и да е върнала бежанците", каза още Бойко Борисов след съвещанието в Благоевград, цитиран от "Фокус".

„Освен много добрата стиковка, искам да благодаря специално на момчетата, които работят по самите досъдебни производства, и самите КПП-та. Имайте предвид, че групите мигранти са били излъгани, че отиват в Македония. Не са знаели, че идват в България. По 200 евро им е събрано от трафикант, който говори гръцки, който гръцките власти също не го знаят кой е, но сега по линия на службите, ще се опитаме да го установим”, разказа Борисов.

Премиерът обясни, че нелегалните мигранти са заловени чрез уреда „Туптящо сърце”, като по думите му трафикантите не са знаели с каква техника разполага България. „За тези, които се опитаха сутринта да обясняват, че им пробив на границата, искам да им кажа, че първата група е заловена веднага на р. Струма – веднага при влизането в България, защото ние няма как да влезем в Гърция и да ги арестуваме. Втората група е била засечена в товарния влак от уреда и още веднага на самата гара са били свалени. А иначе освен, че сме наситили от Гоце Делчев с възможности, които има МВР и „Гранична полиция” в случая и армията, навсякъде всичко е в абсолютна военна готовност да придвижим сили и средства мобилно при повтарям още веднъж забележителна за мен координация от органите и силите на реда”, заяви Борисов.

Той допълни, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще отиде на границата, за да поздрави служителите там и ще бъде направена показна демонстрация на уредите „Туптящо сърце”, така че чрез медиите да стигнат и до самите трафиканти.

Премиерът отбеляза, че сред заловените мигранти е имало малки деца и бебета на два-три месеца и посочи, че е било подсигурено максимално хуманно отношение към заловената група – осигурена е храна, памперси и всичко необходимо.

„Моля ви да успокоите народа, че вече голямата група е вече обратно в Гърци, а другата не можем днес да я върнем, защото има 17 досъдебни производства. Говорих лично с главния прокурор, той се обади на окръжния, говорихме и с него – в рамките на до седмица, досъдебните производства ще бъдат завършени и до седмица се очаква да бъдат върнати”, каза още Бойко Борисов.

Той допълни, че групата, която е останала ще бъде откарана в центъра от затворен тип в Любимец и хората трябва да бъдат спокойни.

На свиканото от премиера съвещание в Благоевград присъстваха вътрешният министър Румяна Бъчварова, регионалният министър Лиляна Павлова, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” гл. комисар Антони Ангелов, командирът на военно формирование 26400 Иван Иванов, кметовете на общините Петрич и Сандански - Димитър Бръчков и Кирил Котев, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, представители на община Благоевград и общинската администрация.

Коментари

Задължително поле