Водолази и археолози проучват древната крепост Кария в морето край Шабленския фар

Печат, поставен на амфора от товара на кораб от остров Тасос, датиращ от 3 в. пр. н. е.

Започна първото по рода си подводно археологическо проучване на уникалната по нашето Черноморие древната крепост Кария.

Тя датира от VI в. пр.Хр. и 90% от нея са под водата до Фара на нос Шабла, обясни за „Труд“ шефът на РИМ в Добрич Костадин Костадинов. Той посочи, че крепостта Кария с пристанището си е единствена по родното Черноморие, защото една част от останалите са отнесени от морската ерозия, а върху друга част са построени големите градове като Варна, Несебър, Созопол и др.

Според рибари морето тук буквално ври от стара керамика. “Пуснем мрежите, а те се пълнят с котви, щокове...“, разказали на историка морските мъже. На артефакти се натъкнали и експертите от ДП “Пристанищна инфраструктура“, които правят новата естакада в морето. Държавното предприятие предоставя за проучванията 32 000 лв. В акваторията до Фара археолози и водолази ще дълбаят това лято и с финансиране от община Шабла в размер на 10 000 лева. В гмуркането ще помага и клуб „Приятели на морето“, но и самият шеф на Историческия музей ще се спуска, защото е водолаз.

Културният слой е много дълбок - 4.5-5 м, само най-западната част на древното пристанище е на сушата. Има индикации да се намери и стара винарна. След разкопките под вода крепостта ще бъде частично реставрирана и консервирана, както и ще бъде социализирана за масов достъп на туристи до нея. На брега се намира и построеното екзотично рибарско селище, което носи името „Кария“ и привлича туристи и гости на морския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България