Ценко Чоков - Вечният кмет

Ценко Чоков бе арестуван зрелищно преди дни в Галиче, селото, на което е кмет няколко мандата. Според прокуратурата 58-годишният местен първенец ръководел организирана престъпна група за лихварство, принуда и изнудване. Той ще отговаря пред закона и за причиняване на средна телесна повреда, отвличане и отправена закана за убийство. Заедно с него е обвинен и синът му Мартин, както и още шестима души. Късно в събота съдът остави Чоков в ареста.

“Най-красивите коли карат тарикатите, в бели мерцедеси се возят вечните кметове”. Това не е припевът от фолк хит, въртян непрестанно в чалготека. Песен е - специално написана и изпята на ушенце за кмета на село Галиче Ценко Чоков. Покрай нея всички го наричат вечния кмет. Начело на врачанското село е пет мандата. И не спира да попада в медиите. Като “скандален”, с побоите, с огромните си златни ланци, с непрестанните си победи на изборите, независимо от коя партия е.

Явно на Ценко Чоков му е детска мечта да кметува. Още през далечната 1991 г. той се кандидатира от СДС. Опитът му обаче е неуспешен. Но не се отказва от удобния стол на управник. Пет години по-късно е избран с бюлетината на БЗНС-Мозер. Според местни хора след изборите вместо трибагреник той развял знаме на групировката СИК на сградата на кметството. Табелите на входа на селото пък били облепени със стикери на същите силоваци. Става популярен малко по-късно с това, че връзваше заловени крадци на т.нар. стълб на позора в центъра на селото и ги пребиваше. Случайно или не, наказаните не подаваха жалби срещу кмета. А хората от Галиче, прочуло се като поредното частно село, го обявиха за герой – той спрял обирите. В този момент Ценко Чоков има няколко следствени дела зад гърба си, от които по-късно излиза чист.

Хората в Галиче разказват, че нощем кметът пазел селото с бронежилетка и автомат. Но спокойствието често е нарушавано от оплакванията на пребити или сигнали за палежи.

През февруари 2002 г. Ценко Чоков бе арестуван публично пред тв камерите. Акцията бе разпоредена лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Кметът бе обвинен, че е пребил двама мъже от селото по подозрение, че са обрали негов приятел. В студа набедените били завързани голи на кол. Съдът пусна Чоков срещу гаранция и това разгневи Борисов, известен като популяризатор на холивудската фраза “Ние ги хващаме, те ги пускат”. Само няколко месеца по-късно кметът отново бе окован с белезници. Пак за побой, но с бухалка и на жена. Все пак тогава получи и присъда. Но условна. На следващата година е първото и последно прекъсване на кметуването му, след като е отстранен от поста. Но това не го спира отново с тържествена стъпка да влезе в кметството през 2007 г., издигнат от Демократическата партия и избран със 71%. Въпреки че Бойко Борисов организира един от арестите му, през 2011 г. Ценко Чоков печели и като кандидат на ГЕРБ. На последните избори през миналата година пак печели, издигнат от ДПС.

Месеци преди вота Чоков отново влезе в новините, след като плати, за да заведе организирано пенсионери и приятели от Галиче на море.

Твърди, че парите му за луксозния начин на живот са от собствен бизнес. И недолюбва медиите, че се ровят в делата му. Започнал с гледане на прасета и държал заведение в селото. По време на кметуването му става собственик на няколкостотин декара ниви. Придобива и бившия младежки дом в селото. Последното му “бижу” е скъп джип “Мерцедес”, който поля обилно с алкохол и цяла България разбра. Всъщност Ценко Чоков отпразнува всяка изборна победа с мощна заря и пищни тържества, които понякога продължават с дни. Сега Галиче е разделено на две - “за” и “против” кмета. А след ареста му никой не смее да прогнозира дали ще се пее отново песента за вечния кмет.

Цацаров му прати десант

Прокурори и полицаи влязоха в кметството на село Галиче в края на януари, за да проверят как Ценко Чоков управлява. Проверката обхвана четвъртия и последния му пети мандат и бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Ревизираше се дали като кмет Чоков законно е заверявал пълномощни, преписи, извлечения и подписи на частни документи, дали е управлявал общинските имоти в интерес на съселяните си и дали са се ползвали по предназначение. По разпореждане на главния прокурор се ревизираха всички преписки и дела, засягащи кмета и семейството му. Месец по-късно стана ясно, че Ценко Чоков отива на съд за документно престъпление. Получи и глоба за това, че е гледал кошути и елени, без да ги регистрира.

За него

Държеше населението в страх

Събрани са достатъчно годни веществени доказателства и най-накрая ще има възмездие за жителите на Северозапада. Групата е висококонспиративна, изключително брутална и държаща в страх цялото население в региона. Няма данни върху Чоков да е имало разпънат политически чадър и да се е ползвал от полицейска и магистратска протекция.

Георги Костов, главен секретар на МВР

Не беше лош, когато пращаше хората на море

Само БАН, Светият синод и в международен аспект НАСА не са проверявали Ценко Чоков за какви ли не твърдения пред различни органи. За хората от Галиче Ценко Чоков не беше лош, когато ги прати на море без пари, а сега им докривя. Нищо чудно – за българина всички са добри, когато не трябва да се охарчи.

Иво Найденов, адвокат на Ценко Чоков и сина му Мартин

Докато е в ареста, селото е спокойно

Селото изглежда в момента спокойно, защото Ценко Чоков го няма. Хората излизат от домовете си. Но са в напрежение, защото ги е страх, че Чоков може да излезе от ареста. Тези, които са дали показания, много се страхуват.

Искрен Илиев, жител на Галиче

В Галиче девет от десет жители го искат

Моето мнение е, че девет от десет жители искат него. За нас г-н Чоков е един нормален, почтен, работещ човек, който си изкарва прехраната с работа. Не разполагам с информация, а и проверката ни в МВР показа, че срещу него няма жалби за присвоено чуждо имущество, било то и земеделска земя.

Стефан Терзийски, регионален координатор на ГЕРБ-Бяла Слатина през 2011 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи