Условна присъда за кмет заради мнима буря

Условна присъда за изразходване не по предназначение на 627 272 лв., които били поискани заради мнима буря, получи действащият кмет на разградската община Лозница Айхан Хашимов.

Присъдата произнесе Окръжният съд в Разград в понеделник, съобщиха от Апелативна прокуратурата във Варна.
Хашимов получи 1 година лишаване от свобода с 3 година изпитателен срок. Съдът го лиши и от право за заема определена държавна или обществена длъжност за срок от 1 година.

От прокуратурата припомнят, че на кмета беше повдигнато обвинение, че в периода 27 април – 17 септември 2009 г., като длъжностно лице, в условията на продължаващо престъпление, се разпоредил да бъдат извършени строително-монтажни дейности на обекти.

Основанието за това било, че са пострадали от природни стихии. Парите били поискани за преодоляване на щетите от бедствия и аварии. Със средствата са ремонтирани религиозни храмове, кметства, читалища, които не са били повредени от такива стихии.

По делото е приложена справка от Националния институт по метеорология и хидрология, която показала, че на нито една дата в посочените искания за неотложни ремонти на обектите на територията на община Лозница не са били регистрирани поройни дъждове, придружени с бурни ветрове, които да обосноват твърдението за бедствие в района, гласи съобщение от Апелативна прокуратура.
Останалите осем подсъдими, обвинени за неправомерно изразходване на държавни средства, са признати за невинни.

Кметът Хашимов не коментира присъда, но заяви, че ще обжалва. Прокуратурата от своя страна също ще протестира пред Апелативния съд във Варна в законовия 15-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право