Спират нощния шум от заведенията в Търговище

Източник: sound2lightsmobile.co.uk

Спиране на нощния шум от заведенията и ограничаване на работното им време планира новата общинската управа в Търговище, която внася изменения в Наредбата за търговска дейност.

Промените засягат частта за издаване на разрешение за удължено работно време и отмяната му. Според заложените текстове собствениците и наемателите на заведения вече трябва да имат документ от акредитирана лаборатория за замерване на шума в и около обекта в нощните часове от 23 до 7 часа.

Справката, която се изисква от МВР за нарушения от обектите, вече ще обхваща период една година назад, а не 6 месеца, както беше досега и не отразяваше реално проблемите.

Заповедта за удължено работно време ще се отменя при наличие на две или повече жалби от граждани за наднормен шум. Основателността им трябва да бъде потвърдена с протокол за измерване на нивата от акредитирана лаборатория. Друго основание за отмяна ще бъдат нарушения на наредбата, за които собственикът на заведението вече е санкциониран. Третата възможност за отмяна на удълженото работно време ще бъде при мотивирано искане от страна на МВР, уточняват от общинската администрация.

Промените, които се предлагат от общината, ще бъдат дебатирани и гласувани от общинския съвет в Търговище тази седмица. До тях се стигна след дългогодишни оплаквания от гражданите, които стават заложници на непоносим шум от заведенията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини