Меглена Кунева разпореди проверка по родителски сигнал за изтекли отговори от матурите

Снимка: МОН

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева разпореди незабавна проверка по родителски сигнал за разпратени отговори на държавния зрелостен изпит по български език и литература до ученици от преподавател във Варна по време на изпита, съобщава пресцентърът на МОН.

Вътрешна комисия на МОН ще провери сигнала, а в писмо до прокуратурата се иска да бъде установена автентичността му. Ако се установи, че учителят е извършил деянието, ще реагираме с цялата строгост на закона, включително дисциплинарни наказания и съд.

"Обвинението е сериозно и няма да толерираме подобни случаи", заяви министър Кунева. С взетите телефони на учениците и квесторите по време на матурите, отговорите не могат да достигнат обратно в изпитните зали. Това е и основната цел на засилените мерки с видеонаблюдението.

Ден след провеждането на матурите министърът на образованието и науката категорично увери, че "няма изтичане на теста, нито на темата или автора за последния въпрос"

Кунева на няколко пъти убедено потвърди, че мерките за сигурност по време на изпита са дали резултат и, че е "некоректно да се каже, че матурата е изтекла". Редица разследвания  обаче, сочат обратното и както стана ясно самият министър е разпоредила проверка по анонимен сигнал само около седмица след провеждането на изпита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование