Бойко Ноев: Президентът и премиерът трябва да се произнесат по модернизацията на Българската армия

Президентът и премиерът трябва да се произнесат по планираната модернизация на Българската армия. Това каза Бойко Ноев, бивш министър на отбраната пред "Фокус".

По думите му, отговорността е както на политиците, така и на висшето военно ръководство. Трябва ясно да се каже, какви средства могат да се отделят годишно за нуждите на армията, подчерта Ноев.

„На мен ми се ще да възтържествува здравият разум, защото ако тези два проекта се случат, ще се повторят грешките от времето на правителството на Сакскобургготски, впоследствие на Тройната коалиция, горчивите плодове от които бяха брани от първото правителство на Бойко Борисов. Самият той нееднократно се е оплаквал от дълговете, които са наследени от предишните правителства, парите които трябваше да се изплащат за хеликоптери, самолети и т.н.“, обясни Ноев.

„Всъщност, тези дългове, тези огромни харчове за бюджета, бяха за неща, които не създадоха никакви бойни способности, а бяха причина други приоритетни програми на армията, включително бойна подготовка, личен състав, системи за ПВО, системи за управление, сухопътни войски, да не бъдат финансирани изобщо. Това е главната причина, армията да бъде в това окаяно състояние днес“, подчерта Бойко Ноев. Той изрази съмнение, че правителството може да гарантира на армията необходимите средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини