Товарен автомобил блъсна излязла внезапно на платното каруца

Ед Шийран имал само 2-ки по музика в колежа

Клошар подпали покрив, съседи гасиха огъня сами

Експерт: Розовото фламинго вече не е необичайна гледка в България

Пожари изпепелиха лек автомобил и селскостопанска постройка Пламъците са засегнали и необитаема къща в свищовското село Алеково

Повдигнаха обвинение на майката на починалото бебе в село Падеш

Пищните форми на Клои Кардашиян

13 с интерес към АЕЦ „Белене“, 7 искат да са инвеститори

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Кейти Холмс и Джейми Фокс се разделиха

Засипват с пръст старото сметище на Свищов

Премиерът Борисов към министъра на външните работи на Йордания: Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки

Арестуваха мъж, предлагал фалшиви здравни книжки на работници в Слънчев бряг 20-30 лева вървял пакетът здравни документи

Фин прах от африканските пустини минава над страната ни Запрашването ще е най-значително в сряда

Заловиха апаши, задигнали 1000 лева от товарен автомобил Крадците първо спукали гумата на камиона, за да отвлекат вниманието на шофьора

Кмет от Силистренско предлага връщане на младежките летни бригади

Кмет от Силистренско предлага връщане на младежките летни бригади, предава БТВ. Вече са започнали и консултации с различни институции.

По-възрастното поколение българи още помни някогашните ученически и студентски бригади – най-вече заради атмосферата и емоциите от летните лагери. Според кмета на село Смилец Павлина Романова младите хора и днес могат да се трудят организирано. По думите й така ще им се даде

възможност да докажат себе си и да си помогнат финансово, както и да си запълнят свободното време с емоция и труд.

Местната земеделска кооперация, която отглежда череши, кайсии и праскови, е готова да осигури всичко необходимо на бригадирите.

В центъра на Смилец пустее бившето селско училище. Сградата е в окаяно състояние, но вече се търсят пари, за да се превърне тя в модерна бригадирска база.

„Само се търси вариант и начин, по който да бъде издържано като статут – дали да бъде „зелено училище“, дали да бъде летен лагер, дали да бъде център за подпомагане на кариерно развитие”, коментира Павлина Романова.

Местната младеж вече проявява интерес към възможността да разнообрази лятото с труд на полето.

„След десетина години като стане време ние да си изкарваме хляба, тези навици, които сега сме изградили, тогава ще ни бъдат от полза”, коментира ученикът Калин Железов.

„Аз например не се срамувам да ходя да помагам на родителите си или да ходя да помагам на приятелите си. Няма нищо срамно в това, защото докато те бездействат, аз върша нещо. Много хора не осъзнават, че като пораснат, трябва да са независими от родителите си”, смята и ученикът Максим Димитров.

А на онези, които са против някогашната комунистическа практика, кметицата отговаря: „Мисля, че в доброто няма никаква политическа принадлежност. Мисля, че всички политически сили са за това младежите да се развиват в правилната посока – да намерят бъдеще тук, където им е коренът, да покажат най-доброто от себе си и да го развият като личности”.

Павлина Романова твърди, че идеята се подкрепя както от местната власт, така и от просветното министерство и парламентарната комисията по образование. Кога обаче ще видим младежки бригади по полето, както едно време – все още е рано да се каже.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.