Кмет от Силистренско предлага връщане на младежките летни бригади

Кмет от Силистренско предлага връщане на младежките летни бригади, предава БТВ. Вече са започнали и консултации с различни институции.

По-възрастното поколение българи още помни някогашните ученически и студентски бригади - най-вече заради атмосферата и емоциите от летните лагери. Според кмета на село Смилец Павлина Романова младите хора и днес могат да се трудят организирано. По думите й така ще им се даде

възможност да докажат себе си и да си помогнат финансово, както и да си запълнят свободното време с емоция и труд.

Местната земеделска кооперация, която отглежда череши, кайсии и праскови, е готова да осигури всичко необходимо на бригадирите.

В центъра на Смилец пустее бившето селско училище. Сградата е в окаяно състояние, но вече се търсят пари, за да се превърне тя в модерна бригадирска база.

„Само се търси вариант и начин, по който да бъде издържано като статут - дали да бъде „зелено училище", дали да бъде летен лагер, дали да бъде център за подпомагане на кариерно развитие”, коментира Павлина Романова.

Местната младеж вече проявява интерес към възможността да разнообрази лятото с труд на полето.

„След десетина години като стане време ние да си изкарваме хляба, тези навици, които сега сме изградили, тогава ще ни бъдат от полза”, коментира ученикът Калин Железов.

„Аз например не се срамувам да ходя да помагам на родителите си или да ходя да помагам на приятелите си. Няма нищо срамно в това, защото докато те бездействат, аз върша нещо. Много хора не осъзнават, че като пораснат, трябва да са независими от родителите си”, смята и ученикът Максим Димитров.

А на онези, които са против някогашната комунистическа практика, кметицата отговаря: „Мисля, че в доброто няма никаква политическа принадлежност. Мисля, че всички политически сили са за това младежите да се развиват в правилната посока - да намерят бъдеще тук, където им е коренът, да покажат най-доброто от себе си и да го развият като личности”.

Павлина Романова твърди, че идеята се подкрепя както от местната власт, така и от просветното министерство и парламентарната комисията по образование. Кога обаче ще видим младежки бригади по полето, както едно време - все още е рано да се каже.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини