Почина видната функционерка на БКП Дража Вълчева, любимка на Тодор Живков

Почина Дража Вълчева, която бе любимка на Тодор Живков и член на РМС, ЦК на БКП, кандидат-член на Политбюро, член на Държавния съвет на Народна Република България, министър на народната просвета от 1977 до 1979 година и заместник-председател на Министерския съвет до 1981 година, съобщи "Блиц".

След падането на комунистическия режим, Вълчева изчезва от политическата сцена и отказва срещи с медиите.

Пловдивските социалисти написаха съболезнователен адрес:

"Дража Вълчева ни напусна неочаквано, в момент, в който имахме нужда да почерпим кураж от безкомпромисното й чувство за отговорност и вяра в идеите, на които посвети целия си живот. Житейският й пример на човек, отдал младостта и зрелостта си в името на възцаряването на хуманизма в едно справедливо и социално общество, вдъхваше респект у всеки, докоснал се до личността й.

В спомените ни тя ще остави ярък житейски пример в отстояване на социалистическите ценности. Тя бе действен, решителен, винаги и докрай готов да отстоява правотата на своите разбирания човек. С нейната личност и съмишлениците, и опонентите й винаги ще свързваме развитието на социалистическата идея в България, икономическото развитие на Пловдив и областта. Тя бе държавник, който умееше да чува мнението на хората около себе си, да търси истинността в думите и в делата им.

Дража Вълчева вярваше, че БСП върви във вярна посока. Вярваше в общата ни съпричастност към продължаването на битката за съграждането на по-справедлив свят. Днес се разделяме с нея. Разделяме се с един необикновен човек. Разделяме се с болка и с усещането, че с нейната кончина една страница от историята на нашата партия се затваря, но и с мисълта, че тя е оставила своя траен отпечатък върху нея.
Поклон пред паметта ѝ!"

Коментари

Задължително поле