Ледени бомби паднаха край Монтана

Големи парчета лед се изсипаха в понеделник край Монтана и помляха градини и ниви в района. От градушката пострадаха и автомобили край областния град. Леденият валеж удари на около 2-3 км от Монтана към 17.30 ч. на 30 май.

След ураганен вятър от потъмнялото небе внезапно полетяха големи колкото орех късове лед и покриха пътя Монтана - Лом и земеделските масиви наоколо. „Градушката продължи около 15 минути, като половината от времето градът беше сух, без дъжд. Беше страшно. Трещяха ламарини и стъкла, хвърчаха листа и клони. Пълен погром!”, разказаха очевидци на бедствието.

Градушката е помляла градини и ниви в района на селата Вирове и Доктор Йосифово. Има коли с огънати ламарини, фермерите обикалят полето, за да констатират щетите. От площадките за борба с градушките край Монтана са обстреляли градоносните облаци и са ги разбили. Иначе щетите са щели да бъдат много по-големи, казаха специалисти.

„Организираме почистването на селото от обрулените дървета. Засега няма информация за пострадали къщи”, сподели кметът на Вирове Валентин Колов. „Месец май е характер с интензивни краткотрайни валежки и градушки. И през следващите дни тези явления в областта ще продължат!”, заявиха от Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана.

Коментари

Задължително поле