На 27 охраняеми плажове във Варна и курортите отвориха безплатни медицински пунктове на пясъка

27 медицински пункта на плажовете във Варна и курортите Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена започват работа от днес, съобщиха от ДКЦ 1 "Св. Клементина", което от 9 г. поддържа тази напълно безплатна за туристите екстра.

На пясъка без почивен ден от 8 до 18 ч до 30 септември ще дежурят общо 58 души. 12 от тях са лекари-реаниматори, а останалите са медицински сестри, фелдшери и шофьори. Всички те са преминали стартово обучение, защитено със сертификат за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти, обясни управителят на "Св. Клементина" д-р Иван Иванов.

Въпреки че за този сезон от листата на охраняемите плажове отпаднаха огромната ивица в кв. Аспарухово, Офицерският плаж и част от този на "Кабакум", медиците на плажа ще са с трима повече от миналото лято, тъй като на места концесионерите са изградили допълнителни пунктове. Оборудването им е осигурено от общинското здравно заведение, като на екипите са раздадени и мобилни телефони за връзка помежду им, уточни д-р Иванов.

Той припомни, че благодарение на добрата съвместна работа между медици и спасители миналото лято на охраняемите ивици в работно време не бе допуснат нито един смъртен случай и бяха спасени десетки летовници.

Повечето от тях бяха изтръгнати от мъртвата хватка на вълните, други получиха спешна помощ заради високо кръвно, инфаркти и инсулти, трети - заради алергичен шок след ужилване от насекоми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони