Пожарът в село Шишманци е напълно потушен

Земетресение от 5,4 по Рихтер в Казахстан

Прокисналият потенциал на естрадата ни С провиснало жарсе шоу не става…

ВМРО предлага химическа кастрация като наказание при изнасилване

Промени в движението в столицата от днес

Амазонка гърми пъдпъдъци в Северозапада

Укротиха река, наплашила село край Монтана

Мъж наръга и уби двама души на гара в Германия

Корианка Килчър в адаптация на „Цветът от космоса“ Ричард Станли съжиявява ужаса на Хауърд Филипс Лъвкрафт

Слънчево време ни очаква днес

Малък самолет падна върху къща в щата Ню Йорк, двама души загинаха

Какво е общото между пикаещо куче и изборите?

20-годишно момиче се изгуби на слизане по Вазовата екопътека, планински спасители я свалиха с въжета

Църквата почита Успение на Свети Иван Рилски

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Обстановката на сметището е овладяна

Шуменски забележителности удивиха министър Ангелкова

Мозаечните пана в Паметника над Шумен са най-големите на Балканите

Туризмът може да се превърне във водещ отрасъл за Шумен, обяви министър Николина Ангелкова, която гостува на общината във вторник. Тя обеща на среща с кметското ръководство и представители на бранша бъдещите резултати да се постигат със съвместни усилия. След официалната среща министърката нарочно обу мокасини, за да може да се разходи из всички забележителности в региона и след всеки обект не криеше искреното си възхищение от видяното. През миналата година едва 49 000 туристи са посетили община Шумен /без старите столици б.а./, а за сравнение в община Велико Търново броят им е бил 780 000, във Варна са дошли над 2 млн. туристи, подчерта Ангелкова.

Пред нея кметът на Шумен Любомир Христов обясни, че наистина „в областта на туризма се наблюдават много пропуски. Сега общинското ръководство е съставило амбициозна програма, която предстои да се реализира през оставащата част от мандата. Искаме да покажем на туристите, че Шумен е дестинация, която си заслужава да посетят. Към момента и чуждестранните, и българските туристи, които пътуват по магистрала „Хемус“, минават край Шумен и продължават към курортите по Северното Черноморие. Една от основните ни задачи е да създадем подходящи условия, за да включат и нашия град в туристическия си маршрут“.

Градоначалникът постави въпроса и за съдействие от държавата при поддръжката на паметника „Създатели на българската държава“, който е собственост на Министерството на културата. Към момента монумента, издигнат през 1981 г. в чест на 1300 години от създаване на България, изцяло разчита на средства от общинския бюджет. Вече 35 г. не са извършвани ремонтни дейности на паметника. Министър Ангелкова разгледа момумента, призна, че за първи път идва и съжалява, че не го е сторила досега. Обеща да постави въпроси пред колегите си от другите министерства, защото Паметника над Шумен е културно-историческа забелeжителност, която трябва да показваме и на нашите деца, и на чуждите ни туристи.

Ангелкова посети и пещера „Бисерна“ на Шуменското плато, която е атрактивно осветена, обезопасена и е с видеонаблюдение след ремонт за милиони, но заради аклиматизиране на прилепите в нея ще отвори чак догодина. „Видяното много ме впечатли и ще говоря с министър Ивелина Василева, защото смятам, че има вариант от една страна да се опазват прилепите, а от друга да се осигури достъп за туристите“, каза тя.

Ангелкова посети и новоизградената Астрономическа обсерватория, Шуменска крепост и старата столица Плиска.

Тя подчерта, че Министерството на туризма е разработило осем културни туристически дестинации, а Шумен е включен в маршрута на първата от тях – „Столиците и градовете на българските царе и патриарси“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.