Затварят мандра за сирене менте

На пазара у нас се продава сирене, на което пише, че е от мляко, а реално в него има заместители. Това са показали проверки на Българската агенция по безопасност на храните.

Вече има установен нарушител. Констатирани са три несъответствия при един и същи производител и днес има комисия, която ще преустанови дейността му след обед, обяви директорът на агенцията д-р Дамян Илиев.

Името на производителя обаче все още не може да бъде обявено.

Производителят ще бъде санкциониран като глобата тръгва от 500 лв. При него обаче ще бъде наложена максималната сума, тъй като се касае за рецидив, допълни той.

Ще бъде извършен цялостна проверка от ветеринарни лекари на системите за проследяване и контрол.

От средата на месеца от БАБХ са започнали засилени проверки на млечни продукти.

Изследвани са 424 проби за наличие на немлечни мазнини, 155 на сирене, 153 на кашкавал, 166 на краве масло. От тях 393 проби са от продукти, произведени в България и 31 от Европейския съюз. При направените лабораторни изпитвания потвърдено наличие на немлечни мазнини в 8 от пробите, което е близо около 2% от общия брой взети проби.

В резултат на констатираните несъответствия е направен анализ и агенцията предприе засилен последващ контрол на рисковите производители и търговци, обясни д-р Илиев.

Той добави, че вече се изследват по 5 проби дневно за наличие на немлечни мазнини, защото такъв е капацитетът на лабораторията.

Резултатите ще се публикуват в сайта на агенцията.

Амбицията й е да включи всички 28 области в проверките. Започнали са със София, Пазарджик, а вчера проби са взети от Враца. Целта им не е да проверяват само големи магазини, а и малките квартални магазинчета. Пробите се изследват в Националния референтен център по безопасност на храните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини