Специален статут за „Пирогов“ искат пациентите

Проф. Стоян Миланов определи договора с НЗОК като протокол с орязан бюджет за болницата и форма на рекет.

„Пирогов“ да получи статут на национален стратегически обект. Това поискаха пациентски организации. Целта е да се осигури безусловно спешната помощ в България и да се защитят здравето и живота на нацията.

Така те подкрепиха протеста на най-голямата спешна болница у нас срещу договора, който й е предложен от НЗОК, и липсата на заплати. На специална пресконференция директорът й проф. Стоян Миланов се обяви за специално отношение към лечебното заведение и ревизиране на документа. По думите му заради недомислиците в него болницата няма да може да работи както досега.

„2300 служители на „Пирогов“ чакат своите заплати за април. Напрежение в болницата има, а основната причина за това е, че здравната каса се опитва да поставя най-голямата спешна болница у нас на колене“, заяви Миланов.

Той даде пример, че в документацията имало имена на лекари, които изобщо не работят в „Пирогов“, имало и несъответствия в броя и вида клинични пътеки. Миланов настоя лекарите да бъдат оставени да лекуват спокойно пациентите си според техните потребности.

В същото време от касата обявиха пред „Труд“, че парите за заплати са преведени и драма няма. Посочиха и че ще търсят консенсус с проф. Миланов на среща със столичната здравна каса и че не те определят статута на лечебното заведение, а здравното министерство.

„Искаме „Пирогов“ да има специален статут. Преди няколко години беше така. Болницата беше обект, като АЕЦ „Козлодуй“, например. При голямо бедствие, пострадалите се откарват в тази болница. Много пациенти се нуждаят от спешна помощ и отиват там“, посочи пред „Труд“ председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“ Петя Георгиева, които застанаха зад „Пирогов“.

Според нея болницата трябва да получава отделно финансиране от здравното министерство. „Формата на протест на лекарите от „Пирогов“ е да кажат, че има проблем, те никога не биха спрели да приемат пациенти“, допълни Георгиева по повод недоволството в болницата.

Към стачната им готовност се присъединиха и спешните медици от страната, които пети месец не получават обещаните по-високи заплати. „Нашата крайна форма на протест е напускането на работа. Факт е, че нищо от обещаното не се случва и много от нас обмислят варианта да напуснат“, каза председателят на председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ Десислава Кателиева.

Коментари

Задължително поле