МВР и Теленор си партнират за разработването на метод за ранно известяване на граждани за бедствия и аварии

Снимка: МВР

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният изпълнителен директор на Теленор България Стайн-Ерик Велан подписаха днес споразумение за сътрудничество за разработването на техническо решение за ранно известяване на граждани за бедствия и аварии, съобщава пресцентърът на МВР.

Очаква се системата да бъде завършена до два месеца, когато ще бъде представена официално. Тя ще позволява на граждани, чрез мрежата на Теленор, да получават информация от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за потенциална или непосредствена опасност, като например известия за очаквани бедствия, необходимост от евакуация, инструкции за действие, начини за връзка с кризисни центрове и др.

Услугата ще бъде напълно безплатна за абонатите с мобилни устройства, които поддържат т. нар. cell broadcast функционалност. Теленор ще предостави допълнителна информация и помощ за ползването на услугата, когато тя бъде окончателно въведена в експлоатация.
Подобно, но интернет-базирано техническо решение, Министерството на вътрешните работи разработва и в партньорство с медийната компания НетИнфо, за да може да се осигури по-широк обхват на ранното известяване на граждани от страна на МВР.

Целта на МВР и партньорите е да бъдат предоставени на гражданите допълнителни, леснодостъпни възможности за получаване на жизненоважна информация при извънредни обстоятелства. Предаването на данните между МВР и партньорите по споразуменията ще се осъществява по канал, изграден от Дирекция "Комуникационни и информационни системи" на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини