На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

МВР и Теленор си партнират за разработването на метод за ранно известяване на граждани за бедствия и аварии

Снимка: МВР

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният изпълнителен директор на Теленор България Стайн-Ерик Велан подписаха днес споразумение за сътрудничество за разработването на техническо решение за ранно известяване на граждани за бедствия и аварии, съобщава пресцентърът на МВР.

Очаква се системата да бъде завършена до два месеца, когато ще бъде представена официално. Тя ще позволява на граждани, чрез мрежата на Теленор, да получават информация от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за потенциална или непосредствена опасност, като например известия за очаквани бедствия, необходимост от евакуация, инструкции за действие, начини за връзка с кризисни центрове и др.

Услугата ще бъде напълно безплатна за абонатите с мобилни устройства, които поддържат т. нар. cell broadcast функционалност. Теленор ще предостави допълнителна информация и помощ за ползването на услугата, когато тя бъде окончателно въведена в експлоатация.
Подобно, но интернет-базирано техническо решение, Министерството на вътрешните работи разработва и в партньорство с медийната компания НетИнфо, за да може да се осигури по-широк обхват на ранното известяване на граждани от страна на МВР.

Целта на МВР и партньорите е да бъдат предоставени на гражданите допълнителни, леснодостъпни възможности за получаване на жизненоважна информация при извънредни обстоятелства. Предаването на данните между МВР и партньорите по споразуменията ще се осъществява по канал, изграден от Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ на МВР.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.