Турция иска да преодолее проблемите със САЩ, заяви управляващата партия

Шофьорът на тира, който удари автобус на „Тракия“, призна, че е заспал зад волана

Монтана отпразнува 24 май за 130-ти път

Над 10 000 души се включиха в празничното шествие на 24 май в Търново

Николина Ангелкова участва в откриването на Петербургския международен икономически форум

Инициативата „Ние пишем на кирилица” обедини млади социалисти от цяла България

Учени установиха защо човешкият мозък е толкова голям

​Кремъл: Юлия Скрипал може да е направила вчерашното си изявление под натиск

Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха в Рим делото на Светите братя Кирил и Методий

Северна Корея е разрушила ядрения си полигон “Пунгери”

Жълт код за обилни валежи с гръмотевици в Кюстендил и Благоевград

Как баба Златка вдигна цялата полиция в Мюнхен на крак Българката сложила воден пистолет под мишница, за да даде бонбон на внучето

Цвета Караянчева: 24 май остава най-сплотяващият ни, най-българският празник

Нови масови арести на военни в Турция

Уникално шествие на 7 000 деца в Бургас

МВР и Теленор си партнират за разработването на метод за ранно известяване на граждани за бедствия и аварии

Снимка: МВР

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният изпълнителен директор на Теленор България Стайн-Ерик Велан подписаха днес споразумение за сътрудничество за разработването на техническо решение за ранно известяване на граждани за бедствия и аварии, съобщава пресцентърът на МВР.

Очаква се системата да бъде завършена до два месеца, когато ще бъде представена официално. Тя ще позволява на граждани, чрез мрежата на Теленор, да получават информация от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” за потенциална или непосредствена опасност, като например известия за очаквани бедствия, необходимост от евакуация, инструкции за действие, начини за връзка с кризисни центрове и др.

Услугата ще бъде напълно безплатна за абонатите с мобилни устройства, които поддържат т. нар. cell broadcast функционалност. Теленор ще предостави допълнителна информация и помощ за ползването на услугата, когато тя бъде окончателно въведена в експлоатация.
Подобно, но интернет-базирано техническо решение, Министерството на вътрешните работи разработва и в партньорство с медийната компания НетИнфо, за да може да се осигури по-широк обхват на ранното известяване на граждани от страна на МВР.

Целта на МВР и партньорите е да бъдат предоставени на гражданите допълнителни, леснодостъпни възможности за получаване на жизненоважна информация при извънредни обстоятелства. Предаването на данните между МВР и партньорите по споразуменията ще се осъществява по канал, изграден от Дирекция “Комуникационни и информационни системи” на МВР.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.