Полицията в Сливен лепи стикери по телефоните на възрастни хора, за да ги предпази от телефонни измамници

Ало измамите са толкова чести в полицейските хроники днес, че са банални за хората отстрани. Полицията в Сливен за пореден път тръгна из кварталите, в клубовете, лепи стикери по телефоните на самотниците, за да ги предпази както от престъпниците, така и от самите тях. Ясно е, че на ръка никой не трябва да дава пари - било на „доктор”, било на „полицай”, било на „митничар” или „куриер” - и веднага да звъни в полицията и на близките си. „Но възрастните са по-доверчиви, може би защото са израснали в други условия.

Престъпниците пък са отлични психолози, използват първоначалния стрес, възпитанието и естественото им желание да помогнат”, коментира инспектор Георги Топалов от полицията в града. Това, което остава скрито за публиката, е на какви гаври са подложени старците и как се преобръща собственият им живот след това.

Вестник "Труд" първи писа за издевателствата над възрастни хора от телефонни измамници в Сливен.

Всеки ден полицейски инспектори ще излизат от сградата със стикери с надписи "Измама, не давай пари, първо провери" и ще ги носят на самотни възрастни хора, пише БТВ. Идеята е този стикер да бъде поставен на телефон и когато той звънне, възрастните хора да имат предвид, че това може да бъде поредният случай на телефонна измама.Тук отбелязват рекорден брой такива за последните месеци.Има случай на жена, която е измамена цели 6 пъти.

Грозданка Минакова е от малкото, които не са дали пари на измамниците. В пенсионерския клуб такива разкази били ежедневие

"Една от колежките хвърли през терасата 1100 лева, един също от нашите възрастни хора даде 2500 лева измамници", посочи Минакова.

Жената казва, че в нейния дом звънят през ден. Искали са й различни суми - от 1000 до 5000 лева.

Последната схема е измамниците да се представят за полицаи.

Много от измамените не отиват в полицията. Други от срам или вина не казват дори на близките си.

В акцията на полицията по поставянето на стикерите ще се включат служители на домашния социален патронаж. Те също ще ги разнасят по домовете на възрастните хора и ще питат дали сред тях няма жертви на телефонна измама.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини