ВИП тоалетна откриха в античния град Хераклея Синтика край Рупите

Археолози откриха антична тоалетна при разкопките в античния град Хераклея Синтика , който се намира край Рупите , близо до храма на пророчицата Ванга.

Помещението е намерено при разкриването на римската градска базилика от екип, ръководен от доцент д-р Людмил Вагалински. Постройката е била на практика съдебна и търговска палата. Сградата е от 3 век след Христа и е с височина 5 метра.

„Тоалетната се е ползвала от заседателите – магистрати и търговци. По специално стълбище те са слизали от това помещение в съхранената и разкрита от нас вписана в базиликата апсида – мястото, където са се събирали първенците и магистратите на римския град, за да решават важни съдебни и обществени въпроси”, каза Людмил Вагалински. ВИП тоалетната е била снабдена с канализация, тръбопровод отвеждал мръсните води далеч извън сградата.

„Наши специалисти взеха тези дни 13 проби от пещта за производство на стъкло в базиликата. Целта е да извършат палеомагнитни изследвания и да бъдем още по-точни в датировката, да знаем в кой интервал от време какво се е случило. Резултатите ще са готови през януари-февруари догодина”, каза археологът.

Входът към римската базилика е опасан от мраморни колони, широк е 4 метра. През него са влизали гражданите, за да застанат пред първите хора в населеното място. Северната стена е отлично запазена, дава много достоверна картина за онова време. Стените са били облицовани с мраморни плочки, корнизите също са били от мрамор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини