Коя е най-приятната за спазване диета?

Хашим Тачи очаква от Меркел да окаже натиск върху страните от ЕС, които не са признали Косово

Молдова планира да отвори посолство в Ню Делхи

ООН: Близо 2,3 млн. души са напуснали Венецуела заради липса на храна и лекарства

Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки

Ивица Дачич за президента на Косово: Лицемер, първо с оръжия разруши границата на Сърбия, сега иска промяната й

Не се потвърждава информацията за оцелял български шофьор от трагедията в Генуа

Агенция по вписванията: Нарушаването на работата на Търговския регистър не е свързано със злонамерена външна намеса или с инцидент в киберпространството

Търговският регистър започна поетапно да работи

Обявиха двудневен траур в Генуа

Църквата чества Успение Богородично

Президентът на Южна Корея иска да създаде общо икономическо пространство с КНДР

Днес отново слънце с максимални градуси между 30° и 35°

Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер в южната част на щата Калифорния в САЩ

Полицията е обискирала три адреса след атаката край парламента в Лондон Нападателят е британски гражданин от чуждестранен произход 

ВИП тоалетна откриха в античния град Хераклея Синтика край Рупите

Археолози откриха антична тоалетна при разкопките в античния град Хераклея Синтика , който се намира край Рупите , близо до храма на пророчицата Ванга.

Помещението е намерено при разкриването на римската градска базилика от екип, ръководен от доцент д-р Людмил Вагалински. Постройката е била на практика съдебна и търговска палата. Сградата е от 3 век след Христа и е с височина 5 метра.

„Тоалетната се е ползвала от заседателите – магистрати и търговци. По специално стълбище те са слизали от това помещение в съхранената и разкрита от нас вписана в базиликата апсида – мястото, където са се събирали първенците и магистратите на римския град, за да решават важни съдебни и обществени въпроси”, каза Людмил Вагалински. ВИП тоалетната е била снабдена с канализация, тръбопровод отвеждал мръсните води далеч извън сградата.

„Наши специалисти взеха тези дни 13 проби от пещта за производство на стъкло в базиликата. Целта е да извършат палеомагнитни изследвания и да бъдем още по-точни в датировката, да знаем в кой интервал от време какво се е случило. Резултатите ще са готови през януари-февруари догодина”, каза археологът.

Входът към римската базилика е опасан от мраморни колони, широк е 4 метра. През него са влизали гражданите, за да застанат пред първите хора в населеното място. Северната стена е отлично запазена, дава много достоверна картина за онова време. Стените са били облицовани с мраморни плочки, корнизите също са били от мрамор.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.