Eлена Маркова - дамата под чадър

Протеже на Радан Кънев и кръга „Капитал“ управлява Агенцията по вписванията в конфликт на интереси

До края на настоящата парламентарна сесия се очаква Народното събрание да приеме на второ четене измененията в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ). Основното в него е промяната на регистрационния режим на неправителствените организации, който ще премине от съда към Агенцията по вписванията при Министерството на правосъдието. Наред с това до края на 2019 г. трябва да се извърши пререгистрация на всички юридически лица с нестопанска цел.

Все по-засилващата се роля на неправителствените организации у нас и прокарването на политически и лобистки интереси през тях е обяснение за сериозния парламентарен интерес по темата. Очевидно, че партиите ясно съзнават рисковете, които крият част от идеите, още повече че те бяха вкарани в парламента по инициатива на провалилия се бивш правосъден министър Христо Иванов. Докато бе част от правителството, наред с изпълнението на възложената от олигархичното задкулисие задача да осигури овладяване на голяма част от съдебната система от удобни за кукловодите и лобистите магистрати, Иванов се опита да осигури достатъчно власт, а и финансов ресурс, за гравитиращите около кръга „Капитал“ НПО-та.

Вероятно именно заради пагубната роля на персони като Иванов, които често играят ролята на скрити „доносници“ срещу интересите на българската държава, независимият депутат Велизар Енчев дори предлага в ЗЮЛНЦ добавяне на името „чуждестранен агент“ към наименованието на НПО, ако то е представителство или клон на чуждестранна неправителствена организация, както и забрана за финансиране на политическа дейност от страна на фондации или сдружения.

Последното едва ли ще срещне подкрепа на мнозинството в парламента поради простата причина, че голяма част от партийните форуми на парламентарно представените политически сили се финансират именно от фондации, които имат дългогодишно тясно сътрудничество с най-големите европейски партии.

Друг ключов момент в предстоящите промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел е как да се отговори на лобисткия напън на гражданските активисти да получат финансиране от държавния бюджет, както и правото да въздействат при подготвянето на различни нормативни актове от страна на държавните институции. Спешното търсене на решение за осигуряването на устойчиво държавно финансиране очевидно е свързано и с нарастващото желание на чуждестранните донори да ограничат размера на грантовете, с които издържат „армията“ от служители на лобистки НПО-та.

И докато законодателят търси най-доброто решение, което да е в защита на националния, а не на лобисткия интерес, оказва се, че в ръководството на ключовата структура, която трябва да поеме регистрацията на неправителствени организации - Агенцията по вписванията - нещата са далеч от правните норми. Поне що се отнася до Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Оказва се, че изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова продължава да е член на цели три неправителствени организации, при това близо година и половина след като е назначена на поста от бившия вече правосъден министър Христо Иванов. Русенската юристка дължи поста си на близостта си до депутата от ДСБ Атанас Атанасов и лидера на партията Радан Кънев. Маркова е бивш член на Централната избирателна комисия от квотата на Синята коалиция. Въпреки многобройните разправии, които съпътстват мандата на Елена Маркова като изпълнителен директор на АВ, свързани със скандално нагласен конкурс за главен секретар и публикуването на данни от Търговския регистър с риск това да доведе до бум на кражбите на фирми и да подпомогне нечии престъпни намерения, тя продължава да заема поста и при настоящия правосъден министър. Причината за това се крие във факта, че в периода 2013-2014 г. Маркова е служител на администрацията на президента, а по това време Екатерина Захариева е началник на кабинета на Росен Плевнелиев.

Запазването на Елена Маркова като изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е от съществена важност за ключов представител на олигархичния кръг „Капитал“ - „експерта“ по информационни технологии Васил Величков. Той формално е съветник на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Именно чрез Величков фирми, свързани с кръга „Капитал“, разчитат, че ще получат солиден дял от милионите евро, които ще отидат за изграждането на „електронно управление“ през следващите 2-3 години.

Средствата са по европейската оперативна програма „Добро управление“. Макар формално Маркова да управлява Агенцията по вписванията, важните решения там се спускат от сочения за сив кардинал Величков, станал известен в миналото с фалита на фирмата си непосредствено след като му е прекратен договор за милиони за поддръжката на компютрите именно на Агенцията по вписванията.

Въпреки политическия и олигархичен чадър над Елена Маркова, а вероятно именно и заради него, този път на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията ще й се наложи да отговори на въпросите на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, а и на Инспектората в Министерството на правосъдието или Главния инспекторат към Министерския съвет.

Трите, или поне един или два от въпросните държавни органи много бързо могат да установят, че в регистъра БУЛСТАТ по ирония на съдбата - поддържан именно от Агенцията по вписванията - изпълнителният й директор фигурира още като управител на сдружение „Русенско гражданско общество“, както и като член на управителния съвет на регистрираната в Русе фондация „Култура“. Името на Елена Маркова фигурира и като член на УС и на фондация „Младежки театър“, която управлява едноименната театрална сцена в столицата и още нещо - финансира се 100% от държавния бюджет.

Не е ясно защо, докато е в ролята на изпълнителен директор на АВ, Маркова не е направила постъпки, за да напусне въпросните юридически лица с нестопанска цел. Казусът обаче е поредният онагледяващ пример за двойствен подход на кадрите на Реформаторския блок, при който политическите декларации за борба с корупцията и конфликта на интереси влизат в остро противоречие с действителността. И всичко това - докато Народното събрание дискутира приемането на антикорупционно законодателство и създаването на мегаструктура, която трябва да разследва именно чиновници като настоящата шефка на Агенцията по вписванията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи