Кухнята на легендарния софийски ресторант „Грозд“ е в ръцете на шеф Андре Токев от скоро. Решението му е на това място, което притежава половинвековна история, да се предлага само балканска кухня. Специално за „Зодиак“ основателят на Българската асоциация на професионалните готвачи у нас показва новите си рецепти.
Шеф Андре Токев и е официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d “Or. Негова е и единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree.
Андре е на 46 години, роден е в Лайпциг в семейство на българин и германка. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin.
Готвенето за Андре е удоволствие, постигнато чрез перфекционизъм и здрава дисциплина.
"Кулинарията е като живота - доставя удоволствие на всеки, защото всеки може да се включи в това преживяване”, казва професионалистът. „Великата кухня е като велика държава - трябва да има история и ценности”, казва още Андре Токев.
Пилешки гърди печени по селски:
Продукти за една порция:
пилешко филе 200 г
пилешки дробчета 50 г
пилешки воденички 50 г
стар лук 30 г
доматен сос 100 г
естрагон 0.005 г
чесън 1 скилидка
кори за баница със самардала 10 г
чубрица
масло 20 г
магданоз 5 г
зелен лук 5 г
сол
люта чушка 1 бр.
зехтин
Начин на приготвяне:
Бавно сготвяме пилешките гърди заедно с чесъна ,естрагона и сол на 65 градуса за 2 часа с малко зехтин. Задушаваме в тиган лука, нарязан на филийки, заедно с лютата чушка, като преди това претриваме лука с малко сол. Последователно добавяме суровите пилешки дробчета и сварените пилешки воденички. След като всичко се задуши, прибавяме доматеният сос, овкусяваме със сол и пипер и оставяме да поври на бавен огън.
За аранжиране: поставяме кавардисаните дробчета и воденички в чиния, върху тях поставяме нарязаните пилешки гърди, до тях слагаме изпечените кори за баница, овкусени със самардала и масло и поръсваме с магданоз и зелен лук, овкусени с лимонов сок и сол.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш