Магията на танца, шевицата и скулптурите на Кирил Шиваров вдъхновиха уникална изложба

“ArtExtreme 15“ на творческия тандем АНДАРИ е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова

Как се съчетава магията на танца с красотата на българската шевица и с музея на открито, каквито са скулптурите на големия творец Кирил Шиваров показва многожанровата изложба на творческия тандем АНДАРИ-Анатолий Радев и Дария Василева, която е под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова. Тя е подредена във Военно-морския музей на Варна.

Звезди на световния балет от последните издания на Международния балетен конкурс във Варна, са модели на творбите, постигнати със специалната техника пигментен печат, използвана от двамата автори. Във всички портрети вълшебниците на класическия танц са със затворени очи. Само когато затворим очите-нашия прозорец към външния свят, можем да преживеем и да доловим Божественото на душата вътре, казва Анатолий.

Авторите имат неочаквания поглед към неповторимата атмосфера на Варна, белязана от творчеството на Кирил Шиваров, както и допълнена с богатата символика на етнографските акценти от региона и страната. Изложбата е посветена на 129-годишнина от рождението на скулптура, която се навършва на 15 юли. В същия ден е и официалното откриване на едно от най-емблематичните арт-събития на Варна - Международния балетен конкурс.

Образите на “ArtExtreme 15“ са въплатени в мелодии, които звучат в експозицията. Музиката е създадена от композитора Иван Кръстев. В срещата на миналото и настоящето са използвани ценни образци от националната шевица, взети от ИЕФЕМ към БАН, но и ваяшки носии и накити, включително и булчинска рокля от Аврен.

Интерес представляват показаните за първи път документи и снимки от личния архив на Кирил Шиваров, включително и женитбената му книжка с Надежда Шиварова. Негови снимки са направени на макетите на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чийто автор на паметника им пред Алма матер е той. Единственото място, където е живял до смъртта си великият наш скулптор и е запазено досега, е малък апартамент на "Раковски"173 , на която сграда авторите на изложбата предлагат догодина за юбилея му да се сложи паметна плоча. Кооперацията в столицата, в която е било ателието му по-рано, е била съборена и заличена, а на нейно място сега се шири паркинг.

Премиерата на изложбата е била в Мадрид на 15 юли в 15 часа м.г. и пак посветена на Кирил Шиваров и неповторимата архитектура, която дава духа и облика на Стара Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства