Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между “Дружба” и “Младост”

Почина 17-годишният младеж, който падна от третия етаж на дом за деца в Роман

Анита Мейзер с нова версия пред съда – мъжът й се самоубил, докато купувала яйца Аз съм единствената осъдена за подкуп на думи, каза скандалната миска

Повишен интерес за лов в България на изложението в Залцбург

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложената от БСП временна комисия за ремонта на центъра

Николина Ангелкова се срещна с българи във Вашингтон

Няма инструкции за спиране на бригадите в САЩ

Кметът на Елена получи благодарствена грамота от потомците на Макгахан

Увеличават паралелките с немски език във Варна

Искат екстрадиране на мъж от Златарица, обвинен в изнасилване във Франция Нашенецът е в ареста след като бил обявен за международно издирване

Държавата да се издължи докрай на хората с лихвоточки, предлагат реформаторите

Държавата да увеличи отделяните средства за компенсация на притежателите на жилищно-спестовни влогове от времето на социализма, а крайния срок за приключване на плащанията на лихвоточките – декември 2018 г., да отпадне, предлагат депутатите от Реформаторския блок /РБ/ проф. Вили Лилков, доц. Борислав Великов и Петър Славов.

Реформаторите настояват процедурата по компенсации на гражданите с жилищно-спестовни влогове, направени до 1990 г., но недочакали жилище от държавата тогава, да се задвижи по-активно и те да получат повече права. Все още около 50 хиляди души, притежатели на лихвоточки, не са получили компенсации от националния жилищен компенсационен фонд.

Закупилите жилищата си през 2011 година, получават компенсации в момента, а които купят дом сега, ще трябва да чакат поне 4-5 години, изтъкват народните представители. Според тях отделяните от държавата средства във фонда са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките и това поставя в тежка ситуация купувачите на жилища, тъй като нямат възможност да изплащат ипотеките си и рискуват да затънат в дългове. Ако обезщетенията от Националния фонд вървят със сегашното темпо от около 11 млн. лв. на година, компенсациите към всички притежатели на влогове ще бъдат погасени чак след около 40 години, твърдят депутатите от РБ. Те предлагат държавата да увеличи отделяните средства за компенсации, а лихвоточките да се превърнат в инструмент и платежно средство за данъци и такси.

В момента лихвочислата се наследяват, но не и правото за компенсация, то също трябва да се наследява, окончателния срок трябва да бъде премахнат и работата на Националния компенсационен фонд да продължи, докато държавата не се разплати с всички правоимащи, е записано в предложенията за законодателни промени на РБ.

„Има принципно съгласие на депутати от различни парламентарни групи за подкрепа на предложението ни за окончателно решаване на проблема с дългогодишните жилищни спестители, законопроектът бе подкрепен на първо гласуване и в правната комисия на Народното събрание, но ключова е позицията на Министерството на финансите”, каза доц. Великов.

Според изявление на финансовият министър Владислав Горанов в парламента проблемът с лихвоточките може да бъде решен през следващата година, ако се превърне в приоритет във фискалното планиране. Тогава може да се задели значителен ресурс, който да погаси всички натрупани към този момент права, заяви Горанов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.