Орбан обеща да спре демографския спад и да защити традиционното семейство в Унгария

Словашката полиция вероятно е унищожила доказателства за убийството на журналиста Ян Куциак

Иран постави на ЕС седем условия, за да остане в ядреното споразумение

Большой се оказа тесен за българския талант

Арести в България и Испания: Разбиха международна банда обирджии Конфискувани са 4 диаманта на стойност 2,6 млн. евро

Въоръжен мъж е взел заложници в търговски център в Южна Англия

Стартира срещата в Ню Йорк между Никола Димитров и Никос Кодзиас за спора за името на Македония

Институциите: Бившите собственици на автомобили да проверят дали новите са ги пререгистрирали

НЗОК оряза парите на болниците за април Първи са дали сигнали от Карлово, Гоце Делчев и Казанлък

Разградчанин плати такса смет с 15 кг жълти стотинки

Сметище стана парк с фонтан

42 фирми раздвижиха кредитния пазар Заемите за домакинствата нараснаха с 1,18 млрд. лв. за година

Марк Рюте: Не изключваме каквито и да е правни мерки по отношение на разследването на сваления самолет МН17

Подготвя се нов конкурс за патрулни кораби на ВМС

Тръмп похвали Пхенян за “продуктивната реакция” след като отмени срещата с Ким Чен-ун

Държавата да се издължи докрай на хората с лихвоточки, предлагат реформаторите

Държавата да увеличи отделяните средства за компенсация на притежателите на жилищно-спестовни влогове от времето на социализма, а крайния срок за приключване на плащанията на лихвоточките – декември 2018 г., да отпадне, предлагат депутатите от Реформаторския блок /РБ/ проф. Вили Лилков, доц. Борислав Великов и Петър Славов.

Реформаторите настояват процедурата по компенсации на гражданите с жилищно-спестовни влогове, направени до 1990 г., но недочакали жилище от държавата тогава, да се задвижи по-активно и те да получат повече права. Все още около 50 хиляди души, притежатели на лихвоточки, не са получили компенсации от националния жилищен компенсационен фонд.

Закупилите жилищата си през 2011 година, получават компенсации в момента, а които купят дом сега, ще трябва да чакат поне 4-5 години, изтъкват народните представители. Според тях отделяните от държавата средства във фонда са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките и това поставя в тежка ситуация купувачите на жилища, тъй като нямат възможност да изплащат ипотеките си и рискуват да затънат в дългове. Ако обезщетенията от Националния фонд вървят със сегашното темпо от около 11 млн. лв. на година, компенсациите към всички притежатели на влогове ще бъдат погасени чак след около 40 години, твърдят депутатите от РБ. Те предлагат държавата да увеличи отделяните средства за компенсации, а лихвоточките да се превърнат в инструмент и платежно средство за данъци и такси.

В момента лихвочислата се наследяват, но не и правото за компенсация, то също трябва да се наследява, окончателния срок трябва да бъде премахнат и работата на Националния компенсационен фонд да продължи, докато държавата не се разплати с всички правоимащи, е записано в предложенията за законодателни промени на РБ.

„Има принципно съгласие на депутати от различни парламентарни групи за подкрепа на предложението ни за окончателно решаване на проблема с дългогодишните жилищни спестители, законопроектът бе подкрепен на първо гласуване и в правната комисия на Народното събрание, но ключова е позицията на Министерството на финансите”, каза доц. Великов.

Според изявление на финансовият министър Владислав Горанов в парламента проблемът с лихвоточките може да бъде решен през следващата година, ако се превърне в приоритет във фискалното планиране. Тогава може да се задели значителен ресурс, който да погаси всички натрупани към този момент права, заяви Горанов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.