Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Удължиха бедственото положение в Община Перник заради водната криза

Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

220 милиона долара за екшън комедията „Лоши момчета завинаги” Филмът се представя над очакванията

СЗО промени оценката си за коронавируса, вече го смята за високорисков

Турски хакери в мащабна кампания от името на Анкара Властите в Кипър, Гърция, Ирак и Албания на мушка

Самоубилият се пред ДАНС отвлякъл самолет през 1981 г. Емил Крумов трябвало да дава показания за „Луков марш”

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 28 януари 2020

Борисов: Длъжни сме да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново

Турските домати пълни с пестициди Изследване откри 56 забранени вещества в зеленчуци

Пожарникари уловиха змия в домашно мазе в Сливен

Първа жертва на коронавирус в Пекин

Държавата да се издължи докрай на хората с лихвоточки, предлагат реформаторите

Държавата да увеличи отделяните средства за компенсация на притежателите на жилищно-спестовни влогове от времето на социализма, а крайния срок за приключване на плащанията на лихвоточките – декември 2018 г., да отпадне, предлагат депутатите от Реформаторския блок /РБ/ проф. Вили Лилков, доц. Борислав Великов и Петър Славов.

Реформаторите настояват процедурата по компенсации на гражданите с жилищно-спестовни влогове, направени до 1990 г., но недочакали жилище от държавата тогава, да се задвижи по-активно и те да получат повече права. Все още около 50 хиляди души, притежатели на лихвоточки, не са получили компенсации от националния жилищен компенсационен фонд.

Закупилите жилищата си през 2011 година, получават компенсации в момента, а които купят дом сега, ще трябва да чакат поне 4-5 години, изтъкват народните представители. Според тях отделяните от държавата средства във фонда са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките и това поставя в тежка ситуация купувачите на жилища, тъй като нямат възможност да изплащат ипотеките си и рискуват да затънат в дългове. Ако обезщетенията от Националния фонд вървят със сегашното темпо от около 11 млн. лв. на година, компенсациите към всички притежатели на влогове ще бъдат погасени чак след около 40 години, твърдят депутатите от РБ. Те предлагат държавата да увеличи отделяните средства за компенсации, а лихвоточките да се превърнат в инструмент и платежно средство за данъци и такси.

В момента лихвочислата се наследяват, но не и правото за компенсация, то също трябва да се наследява, окончателния срок трябва да бъде премахнат и работата на Националния компенсационен фонд да продължи, докато държавата не се разплати с всички правоимащи, е записано в предложенията за законодателни промени на РБ.

„Има принципно съгласие на депутати от различни парламентарни групи за подкрепа на предложението ни за окончателно решаване на проблема с дългогодишните жилищни спестители, законопроектът бе подкрепен на първо гласуване и в правната комисия на Народното събрание, но ключова е позицията на Министерството на финансите”, каза доц. Великов.

Според изявление на финансовият министър Владислав Горанов в парламента проблемът с лихвоточките може да бъде решен през следващата година, ако се превърне в приоритет във фискалното планиране. Тогава може да се задели значителен ресурс, който да погаси всички натрупани към този момент права, заяви Горанов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.