Теменужка Петкова: Прокуратурата води ново разследване за АЕЦ "Белене"

Към настоящия момент се води ново разследване за АЕЦ „Белене“, всичко е в ръцете на прокуратурата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос от народните представители от РБ Мартин Димитров и Петър Славов във връзка с търсене на имуществена отговорност от длъжностните лица, отговорни за осъдителното решение срещу НЕК ЕАД за 550 млн.евро по казуса АЕЦ "Белене“, информира „Фокус“.

По думите й за периода 2009 г. до 2013 г. са били извършени поредица от проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. „Бяха извършени финансови инспекции както в НЕК, така и в БЕХ , така и в бившето Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на отпусканите целеви средства и тяхното разходване“, обясни министър Петкова и уточни, че става въпрос за 30 млн. лв.

„При тези проверки бяха установени поредица от нарушения, нарушения в областта на обществените поръчки, много тежки, много груби нарушения“, каза тя и посочи, че докладите от проверките са предоставени на компетентните органи на прокуратурата. „Още през месец май 2012 г. Софийска градска прокуратура и специализираното звено за противодействие с финансовите и данъчни измами уведомява Агенция за държавна финансова инспекция, че е образувано досъдебно производство във връзка с престъпление и вреди в особено големи размери по повод този проект.

"В последствие обаче миналата година през месец март 2015 г. дойде постановление на прокуратурата и в НЕК, че производството е прекратено, поради липса на престъпление по съответните разпоредби“, заяви министър Петкова. По думите й тогава НЕК и Министерство на енергетиката и БЕХ са обжалвали това решение и през 2015 г. то е отменено, като към настоящия момент се води ново разследване. „Така че всичко е в ръцете на прокуратурата, аз се надявам колегите наистина да анализират цялата фактическа обстановка, защото това е наистина много важно“, допълни министър Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини