Варненската апелативна прокуратура взе на спецнадзор делото за боклука от Италия

Турция инсталира термокамери на летищатa за проверка на новия коронавирус

Разкриха телефонна измама от миналия септември

Протест срещу данъчна наредба на жълтите павета

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект

Хванаха администратор от прокуратурата в Търговище с 2,96 промила алкохол Срещу служителя тече бързо производство, вече е без работа

Тесен кръг близки и приятели изпращат акад. Благовест Сендов

„Опел“ блъсна пенсионер в Бургас

Нова улица и кръгови кръстовища в Бургас

Сърбия обмисля да помогне на България строежа на “Турски поток”

Девет години чества търновският клуб UN BESO

ГДБОП задържа мъж и жена за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Русе

Арестуваха иманяр рецидивист в Силистра

Румен Петков за предложенията за хазарта: Грубия популизъм ще го платят българите

Полицията в Казанлък влезе в ромския квартал заради замърсяване на околната среда

Индийски приказки от „Махабхарата“ оживяха в Родопите

 Докато светът се тресе от терористични атаки и опити за военни преврати, в сърцето на Родопите група млади професионалисти в областта на театъра, музиката, танца и други изкуства с много търпение и любов въвеждат децата без родители в чудния свят на изкуствата, учейки ги как да изразяват чувствата и мислите си в един цивилизован свят, където няма място за войни и насилие.

Преподавателите са известни артисти, музиканти, хореографи, сценографи и учители по бойни изкуства и йога. Децата са възпитаници на ДДЛРГ “Катя Ванчева” и ОУ “Н. Й. Вапцаров” в с. Широка лъка. Участват още деца с ромски произход от град Девин, както и малчугани от КСУ “Олга Скобелева” в Пловдив, ОУ “Марин Дринов” от Панагюрище, ДДЛРГ “Мария Терезия” от Стара Загора, ДДЛРГ “Иван Кюлев” от Гоце Делчев, а също и възпитаници на ЦНСТ от Смолян и Центъра за рехабилитация и интеграция, гр. Трявна. Не е тайна, че повече от половината от участниците са с ромски произход и професионалното им въвеждане в света на изкуствата за тях е златен шанс не само да станат активна и полезна част от обществото, но и да опознаят културата, свързана с произхода им.

Това е причина тазгодишното 14-о издание на традиционната Лятна театрална академия за деца в риск, с. Широка лъка, да покаже някои бисери от приказната съкровищница на индийската култура.

“Разказвай ми, мъдрецо, и пей за древна слава./А почнеш ли, певецо, реди, недей престава,/защото тая песен душата ми услажда,/но жажда не насища, а ражда нова жажда…” С тези поетични думи започва известният санскритски епос, в който се разказва за 18-дневната война между 18 армии. Отделни истории от вечната творба, както и известни индийски приказки, оживяват на днешния ден в с. Широка лъка. След трите седмици активна работа с децата режисьорката Елена Панайотова, създател и вдъхновител на целия проект, обедини всички творчески ателиета във фееричен спектакъл, този път вдъхновен от класическата любовна история на младите Нал и Дамаянти. А за по-малките се представя индийската приказка “Момата мишка” от “Панчатантра” със специално поръчани и изработени кукли в индийски стил.

Звучи екстравагантно, но е и логичен факт – отделни герои от “Махабхарата” оживяват в Родопите, превъплътени с много артистизъм, ентусиазъм и вещина от малките участници в 3-седмичните ателиета с интересна практика в различни изкуства. Защото откъде другаде освен от корените може да се вземе духовна сила и мотивация за творчество? Работният процес започна в началото на месец юли и продължи 3 седмици, през които децата бяха активно обучавани от професионални хореографи, танцьори, музиканти и артисти в различни сфери и нива на богатата индийска култура: от традиционния индийски танц бхарат натям, преподаван от специалните индийски гости от индийското танцово и хореографско училище “Девмутра”, до чудесните ателиета по йога, бойни изкуства, музика, театър на маската, танцови игри, кукли, сценография и костюми, водени от млади български, немски и холандски творци.

Тазгодишните ателиета са шест, като младите професионални танцьори и хореографи от “Девмудра груп” от Аурангабад, Индия, проведоха интригуващо ателие “Танцови игри”, в което научиха децата на най-древния индийски танц бхарат натям, наричан още “танц на вечността” (”танцът майка”, от който се пораждат всички други танци в Индия). Посланието му е свързано с живота и вечността. Преди големия приказен празник на 23 юли децата и професионалистите имаха прекрасни концертни изпълнения по индийски класически танци и песни в центъра на Смолян (21 юли) и в центъра на Девин (22 юли). Цялата програма на фестивала може да се види днес в с. Широка лъка на специално построената сцена на открито в двора на училището.

Всяка година Лятната театрална академия акцентира върху различни приказни естетики и сюжети, които оживяват с много артистизъм, ентусиазъм и вещина в театралния фестивал (миналата година например бяха приказки от Африка и България). През последните години високохуманният проект на Елена Панайотова набра толкова висока скорост, че се превърна в сериозна институция, срещаща разбиране и подкрепа на различни нива. Нещо повече. Част от децата с ромски произход, минали през различните години и етапи на ЛТА, пожелаха да се занимават професионално с изкуства, продължиха обучението си и го приеха като мисия в живота си. Тази есен ЮНЕСКО подкрепи проекта, който ще се пренесе в Кения с местни деца, имащи нужда от сила, разбиране и подкрепа.

Какво повече в свят, раздиран от войни, насилие и манипулации – от изкуство, което да носи послание за мир и интелигентен диалог навсякъде по света?

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.