Индийски приказки от "Махабхарата" оживяха в Родопите

 Докато светът се тресе от терористични атаки и опити за военни преврати, в сърцето на Родопите група млади професионалисти в областта на театъра, музиката, танца и други изкуства с много търпение и любов въвеждат децата без родители в чудния свят на изкуствата, учейки ги как да изразяват чувствата и мислите си в един цивилизован свят, където няма място за войни и насилие.

Преподавателите са известни артисти, музиканти, хореографи, сценографи и учители по бойни изкуства и йога. Децата са възпитаници на ДДЛРГ “Катя Ванчева” и ОУ “Н. Й. Вапцаров” в с. Широка лъка. Участват още деца с ромски произход от град Девин, както и малчугани от КСУ “Олга Скобелева” в Пловдив, ОУ “Марин Дринов” от Панагюрище, ДДЛРГ “Мария Терезия” от Стара Загора, ДДЛРГ “Иван Кюлев” от Гоце Делчев, а също и възпитаници на ЦНСТ от Смолян и Центъра за рехабилитация и интеграция, гр. Трявна. Не е тайна, че повече от половината от участниците са с ромски произход и професионалното им въвеждане в света на изкуствата за тях е златен шанс не само да станат активна и полезна част от обществото, но и да опознаят културата, свързана с произхода им.

Това е причина тазгодишното 14-о издание на традиционната Лятна театрална академия за деца в риск, с. Широка лъка, да покаже някои бисери от приказната съкровищница на индийската култура.

“Разказвай ми, мъдрецо, и пей за древна слава./А почнеш ли, певецо, реди, недей престава,/защото тая песен душата ми услажда,/но жажда не насища, а ражда нова жажда...” С тези поетични думи започва известният санскритски епос, в който се разказва за 18-дневната война между 18 армии. Отделни истории от вечната творба, както и известни индийски приказки, оживяват на днешния ден в с. Широка лъка. След трите седмици активна работа с децата режисьорката Елена Панайотова, създател и вдъхновител на целия проект, обедини всички творчески ателиета във фееричен спектакъл, този път вдъхновен от класическата любовна история на младите Нал и Дамаянти. А за по-малките се представя индийската приказка “Момата мишка” от “Панчатантра” със специално поръчани и изработени кукли в индийски стил.

Звучи екстравагантно, но е и логичен факт - отделни герои от “Махабхарата” оживяват в Родопите, превъплътени с много артистизъм, ентусиазъм и вещина от малките участници в 3-седмичните ателиета с интересна практика в различни изкуства. Защото откъде другаде освен от корените може да се вземе духовна сила и мотивация за творчество? Работният процес започна в началото на месец юли и продължи 3 седмици, през които децата бяха активно обучавани от професионални хореографи, танцьори, музиканти и артисти в различни сфери и нива на богатата индийска култура: от традиционния индийски танц бхарат натям, преподаван от специалните индийски гости от индийското танцово и хореографско училище “Девмутра”, до чудесните ателиета по йога, бойни изкуства, музика, театър на маската, танцови игри, кукли, сценография и костюми, водени от млади български, немски и холандски творци.

Тазгодишните ателиета са шест, като младите професионални танцьори и хореографи от “Девмудра груп” от Аурангабад, Индия, проведоха интригуващо ателие “Танцови игри”, в което научиха децата на най-древния индийски танц бхарат натям, наричан още “танц на вечността” (”танцът майка”, от който се пораждат всички други танци в Индия). Посланието му е свързано с живота и вечността. Преди големия приказен празник на 23 юли децата и професионалистите имаха прекрасни концертни изпълнения по индийски класически танци и песни в центъра на Смолян (21 юли) и в центъра на Девин (22 юли). Цялата програма на фестивала може да се види днес в с. Широка лъка на специално построената сцена на открито в двора на училището.

Всяка година Лятната театрална академия акцентира върху различни приказни естетики и сюжети, които оживяват с много артистизъм, ентусиазъм и вещина в театралния фестивал (миналата година например бяха приказки от Африка и България). През последните години високохуманният проект на Елена Панайотова набра толкова висока скорост, че се превърна в сериозна институция, срещаща разбиране и подкрепа на различни нива. Нещо повече. Част от децата с ромски произход, минали през различните години и етапи на ЛТА, пожелаха да се занимават професионално с изкуства, продължиха обучението си и го приеха като мисия в живота си. Тази есен ЮНЕСКО подкрепи проекта, който ще се пренесе в Кения с местни деца, имащи нужда от сила, разбиране и подкрепа.

Какво повече в свят, раздиран от войни, насилие и манипулации - от изкуство, което да носи послание за мир и интелигентен диалог навсякъде по света?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл