Колектор свързва „Драгалевци“ с канализацията на София

Столичната община проучва този вариант

Канализационен колектор под бул. „Черни връх“ да свързва столичния квартал „Драгалевци“ с канализационната мрежа в София, искат от сдружение „Граждани за София“ и „Жените за Драгалевци“. Те настояват да се удължи срокът за реконструкция на булеварда, за да може да се прокара канал, който да отвежда отпадъчните води от квартала.

„Този колектор вече се изгражда, но според първоначалния проект той ще минава по левия бряг на река Драгалевска, а не под булеварда. Моето лично мнение е, че е технически неизгодно да променим трасето и да изградим колектор на това място“, обясни пред „Труд“ главният инженер на общинското дружество "София проект" Гергана Йорданова. Тя обаче е категорична, че „хората имат право да знаят, затова ще им предоставим цялата информация и ще обсъдим с тях всички варианти. Ако има възможност да го направим, ще го направим“. Днес експерти на организациите и на Столичната община ще се срещнат още веднъж, за да обсъдят вариантите.

Според гражданските сдружения липсата на канализация и отпадните води, които няма къде да се изтичат, са освен неприятни, но и вредни за здравето. Те се опасяват и че може да се стигне до свличане на целия квартал.

Метро до „Околовръстното“

Освен свързване с основната канализационна мрежа, сдруженията настояват и да се продължи вторият лъч на метрото от новата станция „Витоша“ до Околовръстното шосе. „Има такава възможност, но тя не стои на дневен ред. Първо трябва да осигурим финансиране“, обясни пред „Труд“ изпълнителният директор на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини