Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Румяна Арнаудова: Доказателствата срещу обвинените в тероризъм сирийци са в телефоните им

“Основните доказателства, сочещи за намеренията на тримата сирийци, обвинени в тероризъм, се намират в техните телефони“, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг във връзка с повдигнатия обвинителен акт за тероризъм срещу трима сирийски граждани.

“Има категорични и безспорни доказателства срещу тримата сирийски граждани, обвинени за тероризъм”, каза Арнаудова.

Тя припомни, че това е второто дело за тероризъм след атентата в Сарафово. Тя обясни, че на тримата са повдигнати обвинения по новосъздадената алинея 7 на чл. 108а от НК за навлизане на територията на Република България на чужди граждани с намеренията да извършат акт на тероризъм срещу друга държава, информира “Фокус”.

Арнаудова уточни, че повдигането на обвинителните актове идва след проведено разследване в рамките на 4 месеца и половина. „Събрани са доказателства от специализираната прокуратура и е установено, че през януари месец трите лица са получили статут на бежанци във Федерална Република Германия и са решели да се отправят към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“. След като са взели това свое решение, са започнали да се придвижват на територията на ЕС, като първоначалните им намерения са били да преминат през гръцко-турската граница. Този опит е бил неуспешен, тъй като турските гранични власти не са допуснали навлизането им на тяхна територия“, разказа говорителят на главния прокурор.

Тя поясни, че след това тримата сирийци са променили маршрута си, като са решили да преминат през българо-турската граница, заради което са се качили на автобус от Гърция за България. „Пристигнали са в Пловдив, след което са продължили движението си и са достигнали до София, където с помощта на свои познати са се настанили в квартал „Надежда“ в столицата и на следващия ден са поели към Република Турция с цел да се включат в редиците на терористичните организации и да вземат участие в терористични актове“, разказа тя, като уточни, че хората, които са им оказали помощ, са били разпитани както и свидетели с тайна самоличност.

„Имаме доказателство от анонимен свидетел за това, че той самият е бил наясно за намеренията на лицата“, поясни тя. По думите ѝ с максимална точност разследващите от специализираната са установили движението на лицата и те са били задържани при опит да напуснат страната в района на Свиленград. Арнаудова допълни, че е последвало незабавно разследване и задържане за 72 часа на трите лица.

„В рамките на това разследване те успяха да съберат всички доказателства необходими за предаването на лицата на съд и тяхното осъждане“, поясни тя. „Не мога да споделя от къде идват данните, нито какви способи са използвани, за да установим обстоятелствата, тъй като предоставянето на такава информация ще ни попречи в бъдеще да установяваме подобни лица и да им противодействаме адекватно“, заяви говорителят на главния прокурор.

Тя уточни, че обвинителният акт е внесен преди 4 дни. „Имайте предвид, че това е първото дело в България и представлява изключително предизвикателство за това дали обемът от доказателства, които сме представили, ще бъдат достатъчни за съда, за да бъдат осъдени тези лица. Според прокурорите от специализирана прокуратура основните елементи на това престъпление са доказани по категоричен и безспорен начин.

 По думите на Арнаудова към момента и тримата се възползват от правото си да не дават обяснения. Тя отбеляза също, че тримата са получили са информация за това къде могат да отседнат и с какво могат да пътуват, но към момента няма доказателства хората, които са им оказали тази помощ да са знаели за намеренията им, иначе те биха били обвинени за техни съучастници.

Румяна Арнаудова допълни, че за тримата сирийци могат да получат наказание от до 10 години лишаване от свобода.