Съветници искат становище от Министерството на културата за парк с миниатюри в Търново

Украинци поискаха да вложат 2,2 млн. лв. в създаването на парк "България в миниатюри" във Велико Търново. Инвеститорите настояват той да бъде разположен в подножието на крепостта Царевец под Балдуиновата кула. Инвестиционното намерение е на украинското семейство Меншикови, което успешно развива подобен род бизнес в родината си. Изграждането на атракциона обаче засега се отлага.

Това се налага след като на сесия в четвъртък общинските съветници във Велико Търново отложиха разглеждането на точката от дневния ред с мотивите, че трябва да се поиска становището на Министерството на културата.

Според местния парламентарист от Реформаторския блок Мирослав Трифонов мястото на този парк не е под хълма Царевец.

"Взел съм мнението на археолози, според които там местността Френкисар не е проучена. Ако идеята на украинските инвеститори е да привлекат туристи, нека се помисли за друго място, където туристическият поток към този момент не е съсредоточен", заяви Трифонов.

Да се поиска мнението на ведомството на министър вежди Рашидов и на Регионалния исторически музей във Велико Търново поиска и председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов.

Коментари

Задължително поле