Рибарите притеснени: Ако забранят риболова, ще умрем от глад

Разсипаха ни с тази история за делфините. Ако заради това направят забранителни зони за риболов на 2 мили от брега, както се говори, ще умрем от глад. Това заявиха рибарите, които първи алармираха пред “Труд”, че детонацията при военните учения може да е причина за смъртта на делфините.

Установена е пряка връзка между опитите на делфините да излязат на брега единствено и само за да успеят да се спасят от поразяващото действие на сонарите, причиняващо загуба на ориентация и мозъчни кръвоизливи на китоподобните. Това става ясно от проучване на НПО “Черноморска изследователска програма НОЙ” съвместно с международни партньори от Великобритания, Румъния, Австрия, Гърция и Израел, направено през 2014-2015 г.

Морето изхвърлило мъртъв лаврак

“Уважаваме желанието и мнението на еколозите, но наблюденията от брега дават погрешна субективна оценка поради спецификата на Черно море и факта, че един делфин може да бъде регистриран многократно в зависимост от мястото, където е наблюдаван. Не може да се обвинява рибарската общност, наброяваща над няколко хиляди души, за смъртта на делфините, освен ако те не са доказани бракониери”, коментира Аспарух Карастоянов, председател на НПО-то.

Междувременно риболов­ците разказаха, че малко след скандала с изхвърлените мъртви делфини туристи им разказали, че видели на пясъка и изхвърлен от морето мъртъв лаврак. И него ли сме убили?, питат огорчените от обвиненията рибари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини