България - една от износителките на оръжие за Сирия?

България е сред големите износители на оръжия за Сирия, твърдят в свое разследване консорциум от журналисти, цитирани от в. „Гардиън”. Изданието посочва, че държави от Източна Европа са одобрили продажбата на оръжия на страни от Близкия изток за последните четири години.

Журналистите твърдят, че от България са излетели общо седем самолета до Йордания и Саудитска Арабия, натоварени с оръжия. Оръжейната търговия с тези държави е легална, но проблемът е, че оръжието се прехвърля в конфликти зони като Сирия и Йемен.

Според Иван Ангеловски, журналист участвал в разследването, дори на кадри в социалните мрежи се вижда, че оръжията на сирийските бунтовници са български. „Направи ни впечатление, че българските оръжия са сред най-използваните от тях. Познахме ги по това, че на част от мунициите има записани произходът и датата на производството. На практика – във всяко второ видео има оръжие от България”, пояснява Ангеловски.

Разследването, продължило почти година, сочи, че сделките с тези оръжия са за стойност над 1 млрд. евро. Българските автомати „Калашников” са стигнали до сирийски бунтовници и ислямистки организации.

От Министерство на икономиката, което отговаря за търговията с оръжия, отговориха, че България е една от страните, която провежда политика на максимална прозрачност и решенията за всяка сделка отговарят на международните изисквания.

/БТВ/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини