Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

България – една от износителките на оръжие за Сирия?

България е сред големите износители на оръжия за Сирия, твърдят в свое разследване консорциум от журналисти, цитирани от в. „Гардиън”. Изданието посочва, че държави от Източна Европа са одобрили продажбата на оръжия на страни от Близкия изток за последните четири години.

Журналистите твърдят, че от България са излетели общо седем самолета до Йордания и Саудитска Арабия, натоварени с оръжия. Оръжейната търговия с тези държави е легална, но проблемът е, че оръжието се прехвърля в конфликти зони като Сирия и Йемен.

Според Иван Ангеловски, журналист участвал в разследването, дори на кадри в социалните мрежи се вижда, че оръжията на сирийските бунтовници са български. „Направи ни впечатление, че българските оръжия са сред най-използваните от тях. Познахме ги по това, че на част от мунициите има записани произходът и датата на производството. На практика – във всяко второ видео има оръжие от България”, пояснява Ангеловски.

Разследването, продължило почти година, сочи, че сделките с тези оръжия са за стойност над 1 млрд. евро. Българските автомати „Калашников” са стигнали до сирийски бунтовници и ислямистки организации.

От Министерство на икономиката, което отговаря за търговията с оръжия, отговориха, че България е една от страните, която провежда политика на максимална прозрачност и решенията за всяка сделка отговарят на международните изисквания.

/БТВ/

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.