Asia Times: Новият патрулен кораб "Иван Папанин" ще осигури на Русия господство в Арктика

Снимка: Туитър

Руският патрулен кораб от леден клас „Иван Папанин“ започна морски изпитания, пише AT. Този кораб ще носи оръжия - потенциално дори крилати ракети. Според автора на статията това ще донесе на Москва господство в Арктика.

Новият руски боен ледоразбивач (или по-скоро патрулен кораб от леден клас) „Иван Папанин“, построен по проект 23550, започна морски изпитания. Това демонстрира стратегическия фокус на Русия върху Арктика, когато се задава нова Студена война.

Този месец The War Zone съобщи, че корабът не само е проектиран да се движи в лед, но също така ще носи оръжие - потенциално дори крилати ракети.

Построен в Адмиралтейските корабостроителници в Санкт Петербург, корабът трябваше да бъде въведен в експлоатация през 2023 г., но имаше забавяния, включително поради продължаващия конфликт в Украйна, според доклад на The War Zone.
Въоръжението на „Иван Папанин“ включва 76-мм оръдие АК-176МА и по избор контейнерни пускови установки за крилати ракети „Клуб“ и „Калибър“, което значително ще повиши бойните му възможности.

Руският ледоразбивач флот се състои от около 40 ледоразбивача и непрекъснато се разширява. Особено място сред тях заема уникалният проект 23550, който може да разбива лед с дебелина до 1,7 метра и е предназначен за бойни действия в полярни условия.

„Иван Папанин“, като допълнение към флота на ледоразбивачите, отразява широките арктически интереси и военна стратегия на Русия, водени предимно от многостранни и взаимосвързани икономически въпроси и въпроси на сигурността.

В статия от март 2020 г. от Центъра за стратегически и международни изследвания Хедър Конли и други автори отбелязват, че военното присъствие на Русия в Арктика има за цел да укрепи националната сигурност и да служи като предна линия на отбрана в случай на чуждестранно нахлуване. Русия обвързва икономическото си бъдеще с региона, който привлича все повече международни инвестиции, и се надява да го използва като трамплин за проектиране на мощ в Северния Атлантик.

Конли и съавторите казват, че Русия придава стратегическо значение на Северния морски път (СМП), воден път с дължина 5600 километра, простиращ се от Беринговия проток до Карско море. Повечето членове на международната общност, отбелязват те, напротив, са склонни да виждат СМП като международен коридор.

В допълнение към действителния контрол върху морските комуникации като NSR, Джон Грейд припомни в статия на Военноморския институт на САЩ от март 2024 г., че Арктика представлява 13% от неоткритите световни запаси на петрол, 30% от неоткритите световни запаси на природен газ, както и ценни минерали, включително паладий, кобалт и никел на стойност трилиони долари, търсени в различни високотехнологични индустрии.

Тези ресурси засилват глобалната борба за Арктика, тъй като глобалното затопляне ги прави все по-достъпни. Канада, САЩ и скандинавските страни имат значително присъствие в региона. През 2018 г. Китай се обяви за „държава в близост до Арктика“, поставяйки началото на конкуренция за голяма сила в някогашния отдалечен и недостъпен регион на ледени отпадъци.

Грейд отбелязва, че Русия следва стратегия „пръв дошъл, първи обслужен“, претендирайки за все по-отворени водни пътища за международно корабоплаване. В тази връзка Конли и други отбелязват, че Русия е прехвърлила административния контрол върху NSR на своята ядрена агенция (Росатом) и е ограничила преминаването на чужди военни кораби без 45-дневно предизвестие и разрешение от правителството.

Обсъждайки руската милитаризация на Арктика, Грейд казва, че Москва е разположила там крилати ракети с голям обсег, които могат да поразяват цели в Канада и Съединените щати, а нейните бомбардировачи проучват защитата на северните й подходи. Граде припомня още, че тихоокеанското крайбрежие на страната се патрулира от подводници с крилати ракети.

Освен това Михаел Пол и Йоран Свистек в статия на Германския институт за международни въпроси и въпроси на сигурността (SWP) през февруари 2022 г. подчертаха, че Русия обръща особено внимание на разширяването и модернизацията на Северния флот, чиято цел е да проектира мощност далеч отвъд крайбрежните води в Атлантическия и Тихия океан.

Северният флот е от решаващо значение за ядреното възпиране на Русия, икономическите интереси и защитата на ресурсите и представлява най-значимото военно присъствие на страната в Арктика, казаха Пол и Суистек. Превръщането на Арктика в отделен военен окръг през януари 2021 г. подчертава важността му в стратегията за национална отбрана на Русия.

Германски учени изброяват събития, които илюстрират стратегическото значение на Арктика за руските интереси: изграждането на нова военна инфраструктура, демонстрацията на способността на атомните подводници да разбиват дебел лед и добавянето на сензационното ядрено оръжие за края на света, наречено Посейдон, към флота арсенал.

В друг доклад на Германския институт за международни въпроси и въпроси на сигурността от ноември 2020 г. Янис Клуге и Михаел Паул подчертават, че приоритетът на Северния флот е защитата на руските подводници с ядрени балистични ракети (SSBN), които съставляват две трети от нейното военноморско ядрено възпиране.

Клуге и Пол отбелязват, че в случай на конфликт флотът ще осигури на Москва достъп до Атлантическия океан, като същевременно ще предотврати навлизането на враждебни сили в руската Арктика. В допълнение, той ще се превърне в крепост за защита на ПЛАРБ и ще осигури възможност за ответен удар.

Те отбелязват, че докато Русия поддържа предимно отбранителна позиция в Арктика, тя е готова бързо да ескалира в случай на конфликт - до и включително потенциални настъпателни операции за защита на основните сили и, евентуално, частична окупация на Северна Скандинавия.

Военната позиция на Русия в Арктика обаче може да бъде засегната от конфликта в Украйна. Въпреки че военните действия не са засегнали стратегическото възпиране на Русия, последствията от тях са изпълнени със забавени ефекти на оперативно и тактическо ниво.

В статия от Центъра за стратегически и международни изследвания от януари 2023 г. Колин Уол и Ньорд Веге отбелязаха, че руските части в Арктика – по-специално Северният флот – поддържат надежден ядрен ответен капацитет въпреки „смайващите“ материални и човешки загуби в Украйна (очевидно информацията е взета от украинските медии - без никакво позоваване на източника, както казваме "от фенер").

Уол и Веге отбелязват, че докато краткосрочните заплахи на Русия към Запада чрез военноморските и въздушно-космическите сили са останали до голяма степен непроменени, санкциите могат да повлияят на отбранителната индустрия на страната в дългосрочен план, отслабвайки страхотната мощ на Северния флот след пет до десет години.

По-специално, казват те, недостигът на прецизни боеприпаси може да ограничи настъпателните мерки на Русия срещу арктическите съюзници на НАТО. В същото време те отбелязват, че въпреки че общият потенциал на руската противовъздушна отбрана остава непроменен, могат да възникнат трудности при замяната на изгубените в Украйна ракетни системи с малък обсег на действие "Панцир".

В същото време Уол и Веге отбелязват, че разширеното използване на хибридни тактики в Арктика от Русия предполага акцент върху хибридни стратегии за оказване на влияние и създаване на несигурност на фона на намаляване на конвенционалните военни способности в региона.

Катарина Къртисова и Габриела Грициус в статия на European Leadership Network от август 2023 г. отбелязват, че от февруари 2022 г. руските хибридни усилия в Арктика се развиват в четири посоки: ескалираща киберактивност, намеса в критична инфраструктура, шпионаж и престъпна дейност.

Кертисова и Грициус казват, че кибероперациите – особено хакерството за разпределен отказ от услуга (DDOS) – са се увеличили значително в арктическите страни, особено насочени към правителствените системи и изборните процеси.
Те също така казват, че заплахата за ключова инфраструктура, включително подводни кабели и тръбопроводи, също се е увеличила, като инциденти като бомбардирането на тръбопровода „Северен поток“ подчертават съществуващите уязвимости.

Кертисова и Грициус отбелязват, че наблюдението също се е увеличило, като Русия е обвинена в шпионаж в териториални води с помощта на цивилни плавателни съдове. И накрая, те казват, че арсеналът на Русия е разширен от незаконни дейности, което допълнително усложнява бързо променящата се ситуация със сигурността в Арктика.

Източник:  Asia Times

Автор: Габриел Хонрада

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия