Boeing е продал едва три пътнически самолета през изминалия месец

Boeing заяви, че е продал само 14 нови самолета през последния месец, като повечето от тях са били товарни самолети. А един от тях е била машина, която да замени самолета, чиято вратата избухна по време на полет преди малко повече от шест месеца.

Компанията е продала само три самолета 737 Max, два на неидентифициран клиент и един на Alaska Airlines, за да замени самолета, чиято вратата се оказа дефектна при полет на 5 януари. Другите 11 самолета са товарни 777.

Boeing отбеляза един от най-добрите си месеци за продажби през тази година, но все пак завърши първата половина на 2024 г. със 70% спад спрямо предходната година. 14-те брутни продажби са повече от само четирите през май и седем, които продаде през април. Поръчките му са намалели с 95% от 304-те брутни поръчки, приети през юни 2023 г.

Продажбите на Boeing паднаха рязко след инцидента с Alaska Air, тъй като дори авиокомпаниите, които искат да разширят своите флотилии, въздържат покупките, докато Boeing се справя с безброй проблеми.

Компанията беше влязла в  годината с рекорден месец на продажби през декември, но продажбите практически спряха след инцидента с Alaska Air.

Единственият силен месец, който Boeing отчете, беше през март, когато продаде 113 самолета. Повечето от тях идват от поръчка от 85 самолета от American Airlines. Но тази поръчка беше за по-дълга версия на 737 Max, която Федералната авиационна администрация все още дори не е сертифицирала да превозва пътници. Това сертифициране, което първоначално се очакваше да се случи тази година, беше отложено поне до 2025 г. поради проблемите, извадени наяве от инцидента с Alaska Air.

Компанията се съгласи в неделя да се признае за виновна за своите служители, които са измамили FAA по време на първоначалния процес на сертифициране за 737 Max. Може да бъде изправен пред допълнителни наказателни обвинения, свързани с инцидента с Alaska Air.

Самолетът, който продаде на Alaska Air, също е 737 Max 10, за да замени самолета, чиято врата избухна през януари. Boeing се съгласи да закупи обратно този конкретен самолет, който успя да кацне без сериозни наранявания сред екипажа или пътниците. Boeing отказа да каже какви са плановете му за самолета, след като си го взе обратно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка