COVID-19 е опасна болест, посрещнахме я с разумни мерки

От Института „Роберт Кох“ говорят за трета, четвърта, стряскат дори с осма вълна

Сегашният опит ще бъде изключително полезен при нови срещи с този и други вируси

Не се предлагат поне мъгляви проекти за бъдещето след пандемията

На 31 март „Труд“ писа, че пандемията изглежда добре дошла за мощни сили като прикритие за истинската комплексна операция - икономическа, технологична, финансова, културна, политическа. В края на май и началото на юни моделът започна да се прояснява.

Виждаме поредната революция, но доста по-различна, отколкото са я планирали. Започва с опит за налагане на промени, за да си остане всичко каквото е било. Не става, закономерностите винаги побеждават, каквито и усилия да се прилагат срещу тях, те само увеличават пораженията за неразумните и инатливите.

Всичко е преходно, крайно, съществуващо само във времеви рамки - карантините в къси, световните хегемонии в по-дълги. Всичко се състои от непрестанно намиращи се в единство и борба сили - срещу вирусите като чужди за организма тела се образуват негови антитела. Срещу Морските империи неизбежно се възправят Сухоземни, после в нови условия се случва обратното. Количествените натрупвания водят до качествени изменения, еволюционни или революционни по характер, градивни или разрушителни на даден етап.

Грипът е известен в Европа още от 5 в. пр. н., през вековете в различни свои варианти е причинявал епидемии, причинява ги и днес, налага се да ги очакваме и в бъдеще. Продължаваща и днес, пълзящата пандемия на СПИН, причинена през 1981 г. от вируса на ХИВ, годишно убива 2,1 млн души, все още няма радикално лечение. Причинителят на Ковид-19 засега е по-слабо заразен от този на грипа, но много по-смъртоносен от него. Все пак не толкова като на еболата и Близкоизточния MERS. Малко знаем все още за вируса, казва проф. Димитър Костадинов.

Множество предизвикателства за няколко дяла от медицинската наука не за една и две години напред. От вируса ли са се споминали част от заразените или той само е съпровождал други тежки болести към фаталния изход? Дали, къде и от какви съображения са манипулирани данни за заболеваемостта и смъртността? Кои епидемиологични, диагностични и лечебни стратегии и тактики са се оказали най-успешни? Кои са големите грешки и пропуски? Коя вълна на заразата премина, може би трета или дори четвърта? Дълъг е списъкът от въпросите за Ковид-19.

Може да се направят и редица достоверни и устойчиви изводи. Заразна болест имаше, вероятността да се окаже особено опасна беше реална, засегнати бяха повечето страни в света. Политическите и здравни власти почти навсякъде, включително и у нас, имаха основателни причини да обявят епидемична обстановка и да приложат извънредни мерки. СЗО обяви пандемия с оглед свои критерии. Те обаче не са особено прецизни, затова може да се спори дали има пандемия или не е малко и инфодемия със задни политически и търговски цели.

 В Швеция не се съобразиха с указанията на СЗО, търпят разностранни загуби и гузно се извиняват. „Още в края на февруари имаше съобщения за случаи в САЩ, където заразата не е можела да пристигне от чужбина. Вероятно Швеция е получила заразата от Великобритания или САЩ например“, казва Карин Тегмарк Уасел. Но където мерките бяха навременни и в достатъчен обем, комплексните резултати са добри до отлични. Както се получи и у нас.

Където закъсняха или частично пренебрегнаха стандартните препоръки, платиха значителна, някъде и много висока цена. Стрес тестът за здравните системи показа тежките травми и язви в тях, нанесени от неолибералните реформи в Евросъюза. Над 100 британски медици са споделили, че от началото на март са били подложени на натиск от чиновниците да подкрепят Националната служба за здравеопазване. Под страх от уволнение да избягват публични коментари за недостига на средства за защита, за свои колеги, починали в клиниките, предаде Би Би Си.

С помощ от център в Сан Диего правителството на Йордания установи, че повечето вируси, които влизат в нея, идват от САЩ, Белгия, Австралия, Великобритания и Италия, но нито един от Китай. Саудитският център за контрол на заболяванията съобщи, че предишният опит в борбата с респираторния синдром MERS през 2012-2015 г. се оказал безценен в борбата срещу Ковид-19. Несъмнено и нашият сегашен опит ще бъде изключително полезен в лечебен, организационен и социален план при неизбежните нови срещи с този и други вируси.

Резултатите от стрес теста в икономиките, финансите и търговият тепърва ще се анализират от специалистите. Валят обаче анализи и прогнози в диапазона от доста тревожни до катастрофични. Кризата на капитализма очевидно е системна, изход с ниска земетръсна степен засега не се вижда поради нищетата на либералната мисъл. Пандемията не само ускори всичко, но и го направи по-ясно и релефно, подчерта взаимосвързаността на общественото здраве и икономиката.

Параноята очаквано изникна като страничен ефект от карантината, която не успяха пълноценно да използват като прикритие за радикални промени. В главите на милиони все повече се избистря мисълта: „А колко по-добре си живеехме миналата година, когато пак се оплаквахме от разни какво ли не!“ Отвсякъде се чува, че светът след заразата ще бъде съвсем различен, но не и че ще стане с нещо и по-добър и по-свободен, че ще се позатоплят социалните контакти. Не се предлагат поне мъгляви проекти за бъдещето след пандемията.

Тогава дори средносрочните последствия се привиждат мрачни по отношение на посока и времеви обхват. Икономическите, политическите, социалните и военните последици от нея все още са толкова загадъчни, колкото и самият коронавирус. Той е извън териториалните и идеологическите граници, изглежда напълно логично и отговорът на него също да бъде глобален и над противоречията между държавите. И започва да прозира главната пречка - огромните икономически, политически и социални неравенства вътре в тях.

Същевременно напоследък СЗО често предупреждава, че пандемията продължава, всеки ден и у нас има данни за новозаболели и споминали се от болестта. Доста малка част от населението е придобила имунна защита срещу SARS-CoV-2. Дори при вече налични антитела след шестия месец броят им намалява драстично, а броят на нови инфекции силно нараства, съобщават имунолози от Амстердамския университет. Основателно е очакването на нова вълна на болестта в есенно-зимния сезон. От Института „Роберт Кох“ говорят за трета, четвърта, стряскат дори с осма вълна.

И коронавирусът по подобие на роднините си от респираторните инфекции постоянно се променя, почти не е възможно да се предвидят точно последиците от него. При това далеч не е единствената бъдеща масова заплаха, много са опасните вируси и бактерии. Първостепенна задача е привеждането на здравеопазната система във вид и състояние, съответни на заплахите и нуждите на населението. Очевидно е крайно време за пълноценна реформа.

Коментари

Задължително поле