COVID-19 увеличи плащанията с карта

Дебитните карти, които служеха предимно за теглене на пари в брой, все повече се използват за ежедневни плащания.

Пандемията промени потребителските навици

Разплащанията са нараснали с 13% през миналата година, достигайки 35 трилиона долара, показва проучване на агенцията Retail Banking Research

Парите в брой се ограничават още по хигиенни причини

Ново проучване на агенцията Retail Banking Research (RBR) показва продължаващ силен ръст на картовите плащания. Според доклада “Глобални данни и прогнози за платежни карти до 2025 г.” през 2019 г. те са се увеличили с 13%, достигайки 35 трилиона долара Има редица фактори, движещи тази впечатляваща тенденция.

В развиващите се икономики държавните инициативи за финансово приобщаване на населението продължават да насърчават хората да откриват банкови сметки. В по-зрелите пазари, безконтактните технологии навлизат все повече, а през 2020 г. използването на пари в брой допълнително се ограничава поради здравословни и хигиенни съображения, свързани с COVID-19.

Извън Китай, делът на UnionPay е само 1% 

UnionPay държи най-голям дял, с 45% от глобалните картови плащания. Това до голяма степен се дължи на статистиката в Китай, най-големия пазар в света, където на UnionPay се падат 93% от общия обем транзакции. Докладът на RBR показва, че употребата на карти в Китай продължава да расте. Основната причина е, че дебитните карти, които в миналото са служели предимно за теглене на пари в брой, все повече се използват за ежедневни плащания.

Visa (включително брандовете є Visa Electron, V PAY и Interlink) и Mastercard (включително Maestro и Mastercard Electronic) са втора и трета по големина схеми в света, със съответно 27% и 18%. Анализът на RBR обаче показва, че ако Китай бъде изключен, картината е значително по-различна - тогава Visa става най-голямата схема с 39%, следвана от Mastercard с 32%. На UnionPay се падат едва 1% от плащанията извън Китай, което подчертава огромното влияние на страната върху глобалните пазарни дялове.

Делът на местните схеми леко нараства, достигайки 4%

Въпреки че остават сравнително редки, те се развиват доста бързо, особено на пазари, където се ползват с правителствена подкрепа, например в Русия и Индия. Иран също притежава голяма вътрешна картова схема, тъй като поради международните санкции картите, издадени в страната, са само за местна употреба.
Възходът на електронната търговия предоставя допълнителни възможности за международните картови организации

Картовите плащания отново бележат силен ръст, особено на фона на COVID-19 

Остава да се види как точно се представят организациите една спрямо друга. Даниъл Доусън, ръководещ проучването на RBR, коментира: “Все още има потенциал за растеж в Китай, а следователно и за UnionPay, тъй като все повече потребители от селските райони се приобщават към банковата система. Същевременно, възходът на електронната търговия предоставя допълнителни възможности за международните схеми като цяло”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси