ДДС калкулатор – иновативен инструмент и улеснение при изчисляване на данък добавена стойност

След въвеждането на данъка върху доходите на физическите лица и удържането на данъка върху доходите, данъкът добавената стойност (ДДС) се откроява като едно от най-важните нововъведения в данъчната политика.  ДДС е разпространен в голяма част от държавите по света. Растежът на броя страни, въвели ДДС  е поразително бърз, особено на тези с развиващи се икономики през 90-те години.

В днешни дни,  този данък, който е основен и се налага върху потреблението при продажба на стоки и услуги, формира около половината от приходите в държавния бюджет, заедно с корпоративния данък и данъкът върху доходите на физическите лица. Това е косвен данък, който крайният потребител плаща, когато си купува определен продукт или услуга.

В България стандартната ставка на ДДС е 20%, но има случаи, в които за определени стоки и услуги размерът може да варира и да бъде намален до 9%.

Всяка държава определя размера и ставките на ДДС, които се прилагат на територията и. Именно различните ставки налагат на търговците, занимаващи се с международен внос и износ да следят стриктно за това и съответно да изчисляват с повишено внимание стойността на ДДС за страната, в която търгуват.

Огромно улеснение в тази посока у нас е създаденият български ДДС калкулатор от софтуерната фирма MyApp.bg. Това от една страна пести време, а и не малко главоболия и затруднения, до които водят сложните изчисления, особено когато трябва да се следят и промените в националната и международната икономики. Както вече споменахме, определени стоки и услуги са с различно ДДС, за разлика от стандартните за нашата страна 20% и това може да усложни процеса и изчиследнието допълнително, а и да доведе до грешки.

Формулата за изчисление на ДДС не е особено сложна, но за мнозина е досадно и трудоемко да го изчисляват всеки път, когато се налага. Нещо повече, за да го направите сами, трябва да знаете ставката за определена стока с точност, за да не объркате сметките.

Според нашето данъчно законодателство, за да пресметнете ДДС,  трябва да умножите нетната сума по 1 с добавен конкретния процент на ДДС във България (например трябва да умножите с 1,20 в случай, че ДДС е 20%). По този начин получавате брутната сума. 

Когато искате да получите нетната сума без ДДС от брутната сума, пък трябва да приложите друга  формула, като  разделите брутната сума с 1 и добавен процента на ДДС ( ако ДДС е 20%, трябва да разделите с 1,20).  След което изваждате брутната сума, като не бива да забравяте да умножите с -1. И това не е всичко – на края,  трябва да закръглите сумата.

Вероятно, тези обяснения звучат объркващо за някои, а за други, двете формули са начин, по който само биха усложнили ежедневието си. За всички обаче,  вече има решение - инструмент който ще спести всяко усилие и ще елиминира нарежението и това е вече споменатият по-горе български ДДС калкулатор. Той е изключително практичен, удобен и функционален и ще пресметне всичко с абсолютна точност, вместо вас.

Предимствата на калкулатора са огромни, защото той е съоразен със ставките в повече от 150 различни държави и данните се актуализират постоянно. По този начин, той е полезен, както за родните търговци, така и за тези от тях, които оперират на международната икономическа сцена.

Изцяло съобразен със съвременното забързано ежедневие и развитие на онлайн технологиите, с които повечето от нас си служат,  създателите на българския ДДС калкулатор са го разработили като мобилно приложение за iPhone и устройства с Android. Това на практика ви дава възможност,  да получите ставката на ДДС за всички стоки и услуги в реално време, 24 часа в денонощието и независимо къде се намирате от вашия телефон.

В случай, че сте търговци, на които се налага да извършват много изчисления за услуги и стоки, регистрирани по ДДС, може да се възползвате от разработената и ефективна премиум версия на ДДС калкулатора. Тя много функционална и удобна, не дразни допълнително с досадни реклами, лесно добавяте неоходимата ставка, можете да променяте с лекота и държавата, за която правите изчисление и разбира се, получавате гаранция за това, че всички данни са актуализирани и няма никаква опасност да бъдете подведени с резултата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси