Договорите на играещите в Испания не могат да включват задължителна ваксинация

Следващия понеделник зимният трансферен прозорец в Европа затваря. Пазар, който съвпадна с шестата вълна на коронавируса. Има много случаи на играчи, които бяха засегнати от варианта Омикрон. Ситуация, която юридически по никакъв начин не засяга договорите, които играчите подписват по повод този януарски прозорец. Mundo Deportivo съобщи, че новите договори, които футболистите в Ла Лига подписват тези дни, не могат да принуждават към задължителна ваксинация. Нито един клуб не може да включи тази задължителна клауза, тъй като тя нарушава индивидуалните права на футболиста.

В Испания ваксинацията не е задължителна. Няма органичен закон, който да призовава испанските граждани, включително футболисти, да си поставят защитния серум задължително.

Освен това в последния протокол за COVID, актуализиран на 4 януари, клубовете са призовани да съобщават на Лигата за всеки положителен случаи. Около 95% от професионалните футболисти в Испания са ваксинирани и само 5% не са получили първа ваксинационна доза.

В договорите, които в момента се подписват, клубовете могат да препоръчат на играча да се ваксинира, но не и да включват това като задължение, защото това нарушава личната свобода. А липсата на национален закон за задължителна ваксинация изключва всяка опция на ниво частна институция, каквито са футболните клубове. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят